DAREŽLJIV: Uhapšeni tajkun Tominoj ženi davao pare?
Foto: Marina Lopičić

Bogićević bio široke ruke

DAREŽLJIV: Uhapšeni tajkun Tominoj ženi davao pare?

Politika -
Miroslav Bogićević, vlasnik "Farmakoma MB", oštetio državu za 15 miliona evra, ali se pokazao baš velikodušan prema supruzi predsednika Srbije

BEOGRAD - Jedan od donatora fondacije Dragice Nikolić, supruge predsednika Srbije, bio je i nedavno uhapšeni biznismen Miroslav Bogićević, saznaje Kurir!

Kako navodi izvor za naš list, vlasnik „Farmakoma MB“ nedavno je, pre nego što će biti uhapšen, poverio bliskom prijatelju da je svima pomagao, da je novac dao čak i za Dragičinu fondaciju, a da su mu sada svi okrenuli leđa.Davao šakom i kapom

- Kukao je da niko neće da mu pomogne, a da je davao šakom i kapom. Tako je i pomenuo ovu humanitarnu organizaciju, ali nije želeo da otkrije o kojoj sumi je reč i kako je uplatio novac. Nije želeo da pominje imena. Uplaćujući donaciju, Bogićević je očigledno pokušavao da napravi prostor kako bi se zaštitio jer je znao da će kad-tad istraga protiv njega biti završena - kaže izvor Kurira.

Božo Prelević, advokat uhapšenog Bogićevića, kaže da nije upoznat s detaljima poslovanja svog klijenta.- Ne znam da li je pomagao fondaciju Dragice Nikolić. Branim ga u krivici - navodi Prelević.Inače, fondacija Dragice Nikolić ni posle devet dana ne želi da odgovori na pitanja koliko novca je dao Bogićević ili s njim povezane firme i da li su novac uopšte dali, a Kurir ih je u dva navrata (21. i 28. novembra) prosledio supruzi predsednika Srbije.

Tomislav i Dragica Nikolić uporno odbijaju da polože račune i otkriju ko su darežljivi donatori fondacije, koja je od osnivanja 23. januara 2013. do 1. oktobra ove godine utrošila gotovo sedam miliona evra. Prema važećem zakonu, humanitarne organizacije nisu dužne da objave imena donatora, ali fondacija prve dame ipak ima specifičan status - njene prostorije nalaze se u zgradi Predsedništva Srbije, što je korišćenje državnih resursa.Zloupotrebe

Kurir je već objavio da se među donatorima Dragice Nikolić nalaze i drugi biznismeni koji su povezani s predsedničkim parom.Podsetimo, Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja, izjavio je da Zakon o zadužbinama i fondacijama dozvoljava da se imena donatora ne objavljuju, ali da se upravo tako stvara prostor za zloupotrebe.

Božo Prelević: Zaista ne znam da li je pomagao fondaciju Dragice Nikolić
Božo Prelević: Zaista ne znam da li je pomagao fondaciju Dragice Nikolić

U čemu li je čar Organizacija prve dame skupila najviše novca

PRVA DAMA USPEŠNIJA OD DIVCA, NOVAKA I PRINCEZE ZAJEDNOPrva dama je mnogo uspešnija u privlačenju novca i od proslavljenih Novaka Ðokovića, Vlada Divca i princeze Katarine, koja ima neuporedivo duži staž u humanitarnom radu. Prema podacima sa APR, njihove fondacije uspele su protekle godine da sakupe tek 1,1 milion evra. Fondacija Nikolićeve supruge utrošila je sedam puta više. Poslovni prihod fondacije, prema izveštaju za 2013, bio je 14.256.000 dinara (118.800 evra). Prava je enigma kako je prva dama uspela da za 10 meseci 2014. sakupi još 6,8 miliona evra, odnosno uveća prihod za neverovatnih 57 puta.

Sajt fondacije i dalje u pripremi

FINANSIJERI SU PRIJATELJI

Na sajtu Supruga predsednika Republike Srbije, u delu koji se tiče fondacije, i dalje je u izradi stranica koja se tiče finansijera ili, kako su tamo nazvani, „prijatelja fondacije“. Prema podacima iz finansijskog izveštaja sa sajta APR, fondacija ima tek jednog zaposlenog, a u Upravnom odboru su Dragica, njena snajka Milena Nikolić i Olivera Stanišić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track