DEMOKRATE NA MUKAMA: Dug 73 miliona dinara, para nema, a Pajtić se brčka
Foto: Marina Lopi

Od zvezda do trnja

DEMOKRATE NA MUKAMA: Dug 73 miliona dinara, para nema, a Pajtić se brčka

Politika -
Dugovanja DS trenutno iznose nešto više od 73 miliona dinara, što je duplo više nego pre mesec i po dana, kada su bila oko 37 miliona dinara

BEOGRAD - Demokrate su u ozbiljnom finansijskom problemu. Račun stanke je blokiran od 5. juna prošle godine, dug im se duplirao zbog prispelih kamata i drugih obaveza, a u opasnosti su da ostanu bez stranačke centrale u Krunskoj ulici.

Kada je stranku vodio Dragan Đilas, dešavalo se da on iz svog džepa plaća neka dugovanja stranke, ali je s njegovim odlaskom to prestalo.

Kako kaže sekretar DS Milan Popović, “nije nemoguće“ da je dug porastao, s obzirom na to da se moraju platiti doprinosi za zaposlene, isplatiti poverioci, sudske presude, dok pojedini poverioci puštaju i menice.

-Razne obaveze dospevaju na naplatu, a problem je i isplata plata za zaposlene, zbo čega dosta ljud radi volonterski , a neki odlaze - priznaje Popović za jedan beogradski medij.

Za DS je najveći problem dug iz kampanje posle 2012 godine, koji je ostavio Boris Tadić, posle čega su se ostale obaveze samo gomilale.

Takođe, Zakom o finansiranju političkih stranaka, izmenjenim prošle godine stranke dobijaju iz budžeta 35 posto manje novca nego ranije, pa demokrate dobijaju 4,05 miliona dinara umesto 5,78, što je novac koji se troši na redovan rad stranke i knjigovodstvene usluge.

Centrala DS u Krunskoj ulici uskoro treba da bude vraćena starom vlasniku, pošto rešenje o tome treba da postane pravosnažno za mesec dana, tako da se demokratama može desiti da uskoro moraju i da se sele.

-Po zakonu o restituciji, zakupac može da ostane u objektu sledeće tri godine, s tim da zakup plaća vlasniku pod uslovima koji su do tada važili. Posle toga stvar je dogovora sa vlasnikom da li se nastavlja saradnja. Verujem da će, kada rešenje postane pravosnažno, novi vlasnik doći kod nas da razgovaramo - kaže Popović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track