ĐENTILONI KOD DAČIĆA: Italija nikada nije izneverila Srbiju
Foto: MSP

Šef italijanske diplomatije u Beogradu

ĐENTILONI KOD DAČIĆA: Italija nikada nije izneverila Srbiju

Politika -
Italijanski ministar je uoči posete rekao da treba nagraditi hrabrost i odlučnost Srbije zbog sprovođenja delikatnih reformi koje od nje traži Evropska unija

BEOGRAD - Šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni započeo je danas posetu Srbiji susretom sa prvim potpredsednikom vlade i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Italijanski ministar je uoči posete rekao da treba nagraditi hrabrost i odlučnost Srbije zbog sprovođenja delikatnih reformi koje od nje traži Evropska unija. Đentiloni je rekao da Italija sve vreme zagovara brzo otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja i da se "moraju prevazići sumnje onih evropskih zemalja koje ih još imaju".

Istovremeno, on je kazao da uprkos dobroj volji pojedinih članica da vide Srbiju u EU, nema mnogo prečica od kandidature, statusa dodeljenog Srbiji pre tri godine, do ulaska u Uniju. "Italija nikada nije izneverila Srbiju u podršci njenoj punoj integraciji u EU i nikada je neće izneveriti, kao ni ostale zemlje zapadnog Balkana", naglasio je Đentiloni, dodajući da za Italiju EU neće biti kompletna sve dok ne dođe do pune integracije balkanskog regiona.

I Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je ranije saopštilo da je reč o važnoj bilateralnoj poseti, jer je Italija do sada pružala punu podršku Srbiji u cilju što skorijeg otvaranja poglavlja kojim bi se potvrdili učinjeni napori Srbije na reformskom planu i potvrdio konstruktivni uticaj Srbije na region Zapadnog Balkana.

Zajednički interes i jačanje bilateralne saradnje na ekonomskom i energetskom planu, borba protiv korupcije i poreskih i finansijskih krivičnih dela, biće osnov današnjih razgovora.Đentilonija će primiti i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Italijanski ministar će učestvovati na panel diskusiji "Kako zaustaviti plimu radikalizacije: da li je sveobuhvatan odgovor moguć?" koju organizuje Beogradski fond za političku izuzetnost. Na skupu će govoriti i ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić, potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda SAD Ivan Vejvoda i novinar Al Džazire Marko Pavlović.

Dačić je podsetio da je Italija prvi ekonomski partner Srbije, sa spoljnotrgovinskom razmenom od 3,6 milijardi evra u 2014, dodajući da Italija planira nove investicije. Dodao je da Srbija očekuje da se Rim uključi i u regionalne infrastrukturne projekte, navodeći da je on već aktivan u regionu Zapadnog Balkana, što je potvrdilo i njegovo organizovanje trilateralnog sastanka Italija-Srbija-Albanija u januaru. "Trilaterala Srbija-Albanija-Italija, održana u Rimu, može da bude od velike koristi, kao nešto što bi trebalo ponoviti. Ona treba da posluži i da realizujemo neke zajedničke projekte u sferi energetike, saobraćaja", ocenio je Đentiloni.

"Odnosi Srbije i Italije izuzetni"

On je dodao da Srbija i Italija imaju i izuzetne političke odnose, o čemu svedoči i najavljena poseta Beogradu novog italijanskog predsednika Serđa Matarele 25. maja, kao i susret vlada dve zemlje, takođe u glavnom gradu Srbije, koji treba očekivati u narednim nedeljama. Dačić je zahvalio Đentiloniju na podršci njegove zemlje evrointegraciji Srbije, navodeći da se Rim zalaže za ubrzavanje pregovora o članstvu i otvaranje poglavlja, "čime pruža podršku onome što radi Vlada Srbije". Đentiloni je naveo da Italija veoma ceni ono što je srpska vlada učinila u odnosu sa Prištinom, kao i ulogu Srbije kao predsedavajuće OEBS, dodajući da kada se radi o njenim evropskim integracijama želi da sarađuje sa Beogradom u poglavljima koja se tiču infrastrukture Zapadnog Balkana, vladavine prava, borbi protiv korupcije, jer je to tema "u kojoj Italija, nažalost, ima veliko iskustvo". On je dodao da ga raduje što je Srbija, koja je nekada bila poprište sukoba na Zapadnom Balkanu, danas faktor stabilnosti u regionu. Đentiloni je danas doputovao u jednodnevnu posetu Srbiji, tokom koje je predviđeno da se sastane i sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem, kao i da učestvuje na panelu "Kako zaustaviti plimu radikalizacije: da li je sveobuhvatan odgovor moguć" u Ambasadi Italije, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track