DETALJNO OBJAŠNJENJE MIP-A RUSIJE: Rezolucija politčki motivisana i pogubna po mir u BiH
Foto: Fonet

Žale što su Britanici insistirali

DETALJNO OBJAŠNJENJE MIP-A RUSIJE: Rezolucija politčki motivisana i pogubna po mir u BiH

Politika -
Nacrt rezolucije o tragičnim događajima u Srebrenici pre 20 godina, koji je Velika Britanija predstavila u Savetu bezbednosti UN, je politički motivisan i neizbalansiran, saopštilo je danas Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

"Očigledno da je dokument u formi u kojoj je predstavljen bio neprihvatljiv zbog njegove političke motivisanosti, neizbalansiranosti, pogubnog karaktera za proces nacionalnog pomirenja u Bosni i Hercegovini i na Balkanu u celini", naglasila je zvanična Moskva.

Rusija je glasala protiv nacrta, a Angola, Venecuela, Kina i Nigerija su se uzdržale, tako da on nije usvojen, podseća TAS S.

"Žalimo što su Britanci insistirali na glasanju, bez obzira na nekoliko upozorenja, i zabrinutosti iz balkanskog regiona zbog posledica usvajanja nacrta koji ima konfliktni potencijal upućenih SB UN", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Rusija navodi da "bi se krivica za događaje faktički pripisivala isključivo srpskoj strani, bez uzimanja u obzir da su i sami Srbi bili žrtve te tragedije". Ministarstvo je uvereno da je "izdvajanje samo jednog od mnogobrojnih ratnih zločina tog vremena, uz zaboravljanje ostalih, apsolutno nelegitimno" i da bi samo produbilo raskol u bosanskohercegovačkom društvu.

Rusija je, takođe, uvažila "odsustvo konsenzusa u samoj BiH", jer "ni parlament zemlje, ni članovi njenog predsedništva nisu uspeli da dođu do jedinstvenog mišljenja o nacrtu rezolucije". "To je dodatno učvrstilo uverenje da bi njeno usvajanje samo otvorilo stare rane, osuđujući balkanske zajednice na konzerviranje međuetničke napetosti i udaljavajući perspektive uspostavljanja stabilnog mira", istakao je ruski MIP.

Moskva se zalaže za istrage o svim zločinima počinjenim u BiH, prema svim etničkim grupama. "Tokom balkanske krize, u regionu su viđena mnoštva različitih strašnih zločina, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, u kojima su život izgubili ljudi različitih nacionalnosti i veroispovesti. Dosledno se zalažemo za istragu o svim nezakonitim postupanjima, počinjenim u BiH prema svim etničkim grupama, uključujući Bošnjake, Srbe i Hrvate, s tim da svi krivci budu kažnjeni po zasluzi", naglasilo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da je predstavnik Rusije Vitalij Čurkin tokom sednice SB UN predložio održavanje minuta ćutanja u znak sećanja na žrtve tih tragičnih događaja u BiH, i da je Rusija SB UN predstavila alternativni nacrt rezolucije o Srebrenici.

"Danas je pred regionom principijelno važan zadatak - ostvarivanje pune saglasnosti i umirivanje situacije u BiH. U konstruktivnom duhu, Rusija je ranije predala SB UN alternativni nacrt rezolucije. On je zasnovan na potpuno drugačijoj logici od britanskog - usmeren na budućnost, koji sve zainteresovane strane usmerava ka promovisanju nacionalnog pomirenja, što skorije prevladavanje teškog nasleđa bosanske tragedije", istakao je MIP.

"Rusija će i dalje ulagati najenergičnije napore za dosledno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, čija 20. godišnjica će biti obeležena krajem ove godine", navelo je Ministarstvo, ukazujući da je "izuzetno važno da sve strane strogo poštuju njihove obaveze iz Dejtonskog sporazuma" i da "naročita odgovornost u tome pripada vlastima BiH".

U saopštenju se izražava spremnost Moskve da efikasno pomogne dalju normalizaciju situacije na Balkanu, izgradnji autentičnog sistema kolektivne bezbednosti, i da doprinese jačanju klime poverenja i saradnje, preneo je TAS S

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track