Devenport: Otvaranje prvih poglavlja u narednim sedmicama
Foto: Nebojsa Mandic

Šef delegacije EU

Devenport: Otvaranje prvih poglavlja u narednim sedmicama

Politika -
BEOGRAD - Srbija će u narednih nekoliko sedmica otvoriti prva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

"Ovo je izuzetno značajan trenutak na putu Srbije ka EU. U narednih nekoliko sedmica Srbija će otvoriti prva poglavlja u pristupnim pregovorima", rekao je Devenport na predstavljanju evropskog programa za finansiranje malih i srednjih preduzeća COSME.

Ovo je u skladu sa ranijim najavama da će Srbija prva poglavlja otvoriti u decembru, skoro dve godine nakon zvaničnog pokretanja pregovora.

"To će za 2016. godinu otvoriti potpuno novi dijalog o dodatnim poglavljima u procesu koja su već predmet razgovora zemalja članica na osnovu preporuka Evropske komisije", naveo je šef Delegacije EU.

Srbija je do sada dobila zeleno svetlo zemalja članica EU za otvaranje poglavlja 32 o finansijskoj kontroli bez dodatnih uslova, odnosno merila, kao i preporuku Evropske komisije za poglavlje 35 u kojem će se obrađivati normalizacija odnosa sa Prištinom. Procedura je odmakla i za poglavlja 23 i 24, o pravosuđu i pravima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track