DIJALOG U BRISELU: Bez konačnog dogovora o telekomunikcijama

Ima napretka...ali

DIJALOG U BRISELU: Bez konačnog dogovora o telekomunikcijama

Politika -
U ovoj fazi razgovora o telekomunikacijama tražimo garancije da će istovremeno sa procesom dobijanja pozivnog broja Telekomu Srbija biti omogućena pokrivenost mobilne i fiksne telefonije na celoj teritoriji Kosova i Metohije, rekao je Djurić

BRISEL - Posle današnje runde razgovora Beograda i Prištine o telekomunikacijama u Briselu ostalo je još nerešenih pitanja do konačnog sporazuma, rekao je šef srpske delegacije Marko Đurić.

Šefica prištinske delegacije Edita Tahiri je na današnjim razgovorima zatražila od Beograda da Srbija za potrebe Kosova zatraži od Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) pozivni broj za tu teritorijalnu oblast, što u ovoj fazi razgovora ne može da se razmatra, rekao Đurić posle razgovora u Briselu.

"U ovoj fazi razgovora o telekomunikacijama mi to ne možemo da razmatramo, dok ne dobijemo garancije da će istovremeno sa tim procesom Telekomu Srbija biti omogućena pokrivenost mobilne i fiksne telefonije na celoj teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Djurić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić predvodi vladinu delegaciju koja do 21. maja u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine učestvuje u razgovorima o telekomunikacijama, osiguranju vozila i o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, a danas je bilo reči o telekomunikacijama.

Đurić je rekao da su današnji razgovori prošli u duhu želje Beograda da napreduje u nalaženju rešenja za rad Telekoma Srbija na Kosovu i Metohiji i želje Prištine da što pre ostvari svoje ciljeve oko dobijanja pozivnog broja.

Rekao je da su se lako dogovorili oko pitanja koja se ne odnose na imovinu i na status, a kad je bilo reči o pitanjima statusa i imovine "stvari su išle nešto teže", i dodao da još predstoji "jedna suma razgovora pre nego što postignemo konačni sporazum o telekomunikacijama".

Đurić je rekao da za konačni sporazum Beograd mora pre svega da osigura da će Telekom Srbije na Kosovu i Metohiji moći nesmetano da radi i kada je reč o fiksnoj i kada je reč o mobilnoj telefoniji, da će to biti jedna kompanija i za fiksnu i za mobilnu telefoniju, i da je upravo to jedna od stvari koje Priština želi da dovede u pitanje.

Đjurić je naglasio da treba da se osigura da Telekom Srbija, do uspostavljanja nove kompanije, može nesmetano da servisira i korisnike i opremu, da će joj oprema koja joj je ranije oduzeta biti vraćena, i da će pitanje tarife biti tako rešeno da se pozivi u gradovima na Kosmetu i u gradovima u centralnoj Srbiji tarifiraju kao međugradski razgovori a ne kao međunarodni, "jer o tome ne može biti govora".

"I naravno kada je reč o biranju brojeva, što je isto i u političkom i u simboličnom smislu važno, da će naši ljudi kada zovu recimo iz Kosovske Mitrovice u Niš ili Kraljevo i dalje birati lokalni poziv a ne međunarodni broj", rekao je Đurić.

Rekao je da su to pitanja koja ostaju da se rešavaju u narednim razgovorima o telekomunikacijama. Đjurić je dodao da je danas pozitivno u diskusiji bila priča oko redosleda poteza, odnosno kako treba da ide sa osnivanjem kompanije, istovremeno sa licenciranjem kompanije i istovremeno sa traženjem od Međunarodne telekomunikacione unije da Srbiji dodeli još jedan pozivni broj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track