DNO DNA: Zoran Živković je bruka za parlament
Foto: Dado Djilas

Javnost osuđuje ponašanje poslanika Nove stranke

DNO DNA: Zoran Živković je bruka za parlament

Politika -
Ponašanje bivšeg premijera, koji traži test na alkohol i drogu za šefa Vlade, podseća na ono što smo imali u ratnim vremenima, ocenjuju analitičari

BEOGRAD - Prozivke Zorana Živkovića, poslanika Nove stranke i nekadašnjeg predsednika vlade, da je premijer Aleksandar Vučić trebalo da prođe alko i narko test pre nego što je pre dva dana došao u Skupštinu je za svaku osudu, ocenjuju sagovornici Kurira.Prekjučerašnje čarke između premijera Vučića, poslanika vladajuće većine i opozicije kulminirale su kad je Živković rekao „stoko jedna“ Igoru Bečiću, poslaniku SNS koji je tada predsedavao sednicom.Nema kočniceŽivkovićeva uvreda bila je reakcija na to što mu Bečić nije dozvolio repliku zbog, kako je objasnio, njegovog prethodnog „uličarskog ponašanja“. Živković je nakon toga udaljen iz sale, ali se nije zaustavio već je otišao korak dalje i ustremio se na premijera.- Ne znam odakle je došao. Bilo bi jako interesantno da je pre toga prošao neki test provere alkoholisanosti ili uticaja nekih droga - rekao je Živković.Politički analitičar Dragoljub Anđelković kaže da je Živkovićevo ponašanje skandalozno i da izlazi iz okvira elementarne političke kulture.- Njegovo ponašanje podseća na ono što smo imali devedesetih, u ratnim vremenima, a to je i za tadašnje okolnosti bilo na granici normalnog. Sada, kada smo politički evoluirali, to su nemili fleševi prošlosti. Pitanje je šta se krije iza toga, revoltiranost ili procena da bi ta vrsta poze i stava mogla da koristi kod nekih ciljnih grupa, ali, šta god da je u pitanju, za svaku je osudu. Prvo, ta vrsta političkog diskursa je krajnje negativna, a nije dobro za političara da to dopusti sebi - kaže Anđelković.

Na meti opozicija... Aleksandar Vučič
Na meti opozicija... Aleksandar Vučič

Ne bi škodio psihotestÐorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, kaže da je Živkovićevo ponašanje neprimereno.- Ali to nije nešto što se ne dešava u drugim parlamentima. Bilo bi dobro kad bi svi politilari periodično radili alko i narko test, a možda ne bi škodilo ni da prođu psihotest - smatra Vukadinović.Analitičar Branko Radun kaže da ni poslanik SNS Igor Bečić, koji je vodio sednicu, nije primer kako treba da se radi.- Pitanje je koliko je opravdano to što Živkoviću nije dozvolio repliku i obrazložio to time da „svojim uličarskim rečnikom“ nije zaslužio reč - kaže Radun.

BISERI / OVAKO SE DIVLJALO U SKUPŠTINI /- 22. 1. 2012. Mlađan Dinkić (URS) rekao Jorgovanki Tabaković (SNS), da je džukela- 22. 1. 2012. Tomislav Nikolić (SNS) Dinkiću: „Je... u ti mater ja na replici, govno jedno“- 12. 2. 2009. Srboljub Živanović (SRS) udario Igora Bečića (SRS) i razbio mu nos- 26. 11. 2009. Gordana Pop Lazić (SRS) skinula cipelu i njome gađala Gordanu Čomić (DS)- 27. 12. 2008. Tomislav Nikolić (SNS) počupao za kosu Srboljuba Živanovića (SRS) jer mu je psovao majku- 9. 9. 2008. Nataša Jovanović (SRS) šutnula u cevanicu Miroljuba Albijanića (G17)- 13. 5. 2002. Nataša Jovanović (SRS) polila vodom Natašu Mićić (LDP)- 22. 10. 2001. Vojislav Šešelj (SRS) polio vodom predsednika Skupštine Dragana Maršićanina (DSS)

REAGOVANJADijana Vukomanović (SPS)JEFTIN TRIK ZORANA ŽIVKOVIĆAPozivati premijera na alko-test je jeftin trik. Premijer je bio pribran i dominirao je na sednici. Ako članovi opozicije u borbi za vlast koriste uličarsko i kafansko ponašanje, to je propast opozicije.Dragan Marković (JS)PREMIJER MORA DA SE POŠTUJEPremijer jedne države mora da se poštuje, a ako neko drugačije misli od njega, neka iskaže šta je to bolje, a ne da vređa premijera. Poslanik sam 14 godina i do sada se niko nije tako ponašao prema premijeru.Janko Veselinović, SDSI VLAST SE NEDOLIČNO PONAŠAOsuđujem svaki govor koji ne dolikuje Narodnoj skupštini. Takvih govor je pre dva dana i te kako bilo u Skupštini, ali ne samo od Živkovića nego i iz redova vladajuće većine.Borislav Stefanović (DS)NEDOPUSTIVO, ALI ISTI USLOVI ZA SVEŽivkovićevo ponašanje je nedopustivo, baš kao što je nedopustivo i to što je Babić mene pozivao na psihijatrijski test kod Slavice Ðukić Dejanović. Javnost treba da osudi i ovo, ali i Babićeve prozivke.Zoran Babić (SNS)ŽIVKOVIĆ JE NEVASPITANŽivkovićeve reči su dokaz da nema elementarno vaspitanje. Ali, kad god su srbomrsci nervozni, oni počnu da se ponašaju neprimereno i kako ne dolikuje Skupštini.Bojan Kostreš (LSV)NE POSTOJI OPRAVDANJENe postoji opravdanje za takvo ponašanje, koliko god da se ne slažemo. Kakvu poruku šaljemo građanima, da li će sledeći korak biti fizičko razračunavanje?

Jana LjubičićLIDERU NS SAMO POLA PLATEJana Ljubičić, generalna sekretarka Skupštine, kaže da je najteža kazna koja može da bude izrečena u ovoj situaciji udaljavanje poslanika sa sednice, i to na 20 dana.- Najmanja kazna je opomena, a za svaku opomenu poslaniku se oduzima od plate po deset odsto, s tim što najviše može biti oduzeto 50 odsto od plate koja iznosi 75.000 dinara - objašnjava Jana Ljubičić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track