DODIK: Srbija je najznačajniji faktor mira na Balkanu
Foto: Tanjug Milutin Marković

Sa svečanosti u Sava centru

DODIK: Srbija je najznačajniji faktor mira na Balkanu

Politika -

U beogradskom Sava centru večeras je održana svečanost "Dani srpske u Srbiji" na kojoj je predsednik Srpske Milorad Dodik poručio da je Srbija, po prirodi stvari, najznačajniji faktor mira i stabilnosti u regionu.

Svečanosti su prisustvovali i premijerka Srpske Željka Cvijanović, patrijarh srpski Irinej i pojedini srpski zvaničnici.

Obraćajući se posetiocima svečanosti, Dodik je istakao da RS vidi Srbiju kao svoju maticu i da ima poseban emotivni značaj prema njoj.

"Mi volimo Srbiju i želimo joj da ide putem napretka. Srbija jeste po prirodi stvari najznačajniji faktor mira i stabilnosti u regionu" , rekao je Dodik ističući da su sadašnji odnosi sa rukovodstvom Srbije najbolji do sada, puni dijaloga i razumevanja, čak i kada se stvari ne gledaju na isti način.

Govoreći o teškim okolnostima nastanka RS, Dodik se zahvalio svim političarima tog vremena predvođenim Radovanom Karadzićem i vonim starešinama predvođenim Ratkom Mladićem što su doprineli njenom stvaranju i odbrani sprskog naroda 1992. godine.

"Mi verujemo da ko god je učinio zločine treba da odgovara", rekao je Dodik napominjući da pravda još nije dostignuta kada su u pitanju srpske žrtve koje još čekaju pravdu.

Ističući da RS brani Dejtonski sporazum koji je napisan, a ne onaj koji se tumači, premijer RS je rekao da se primena Dejrtonsko sporazuma napada sa očiglednom namerom da se već iduće godine opet napravi farsa pred Ustavnim sudom BIH kojim bi se ukinuo nazov RS.

"Tada bi RS izgubila smisao, a mi bi tamo počeli da se delimo oko toga šta treba da uradimo. Obesmišlajvanje dana Republike i njenog naziva sigurno je udarac na same temelje naše slobode i u tom pogledu treba razumeti našu borbu", rekao je Dodik i pozvao sve građane da izađu na referendum 25. septembra.

Prema njegovim rečima, referendum nije secesija, već želja da se pokaže nameru da se želi da se slavi 9. januar.

Foto: Tanjug/Milutin Marković
Foto: Tanjug/Milutin Marković

Patrijarh Irinej: Srpska i njen narod znaju šta je najbolje za njih

Obraćajući se posetiocima, patrijarh je najpre preneo pozdrave i blagoslov Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja sa kojim je danas bio u Jasenovcu na obeležavanju.

Osvrćući se na predstojeći referendum, Patrijarh je podržao zalaganje RS da 9. januar proglasi za svoj Dan, napominjući da "ona i njen narod znaju šta je za njih najbolje".

Patrijarh je poručio da narodi iz RS i Srbije nisu samo prijatelji, veću kako je rekao jedan narod i da treba da imaju bratski odnos.

Svečanosti su prisustvivali i ambasador Kine, ministar u vladi Srbije Alrksandar Vulin.

Manifestacija "Dani srpske u Srbiji" koja se održava četvrtu godinu za redom, tajaće do 16. septembra.

Tokom cele naredne sedmice planirano je turističko predstavljanje RS, kao filmska i kulturna dešanja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Pančevu, Zrenjaninu i drugim gradovima Srbije.

(Foto: Tanjug/Milutin Marković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track