DOK ON ŠTRAJKUJE GLAĐU: Protesti podrške Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici i Prištini
Foto: Zorana Jevtic

Zahtev da se lider Građanske inicijative SDP brani sa slobode

DOK ON ŠTRAJKUJE GLAĐU: Protesti podrške Oliveru Ivanoviću u Kosovskoj Mitrovici i Prištini

Politika -
U Kosovskoj Mitrovici građani će protestovati izpred zgrade Osnovnog suda i sedišta Euleksa od 10 sati, dok će u Prištini u podne građani protestovati ispred gravnog sedišta Euleksa na Kosovu i Metohiji

KOSOVSKA MITROVICA - U Kosovskoj Mitrovici i Prištini danas će biti održani protesti podrške lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću koji u zatvoru štrajkuje glađu, zahtevajući od Euleksa da mu omogući odbranu sa slobode.

U Kosovskoj Mitrovici građani će protestovati izpred zgrade Osnovnog suda i sedišta Euleksa od 10 sati, dok će u Prištini u podne građani protestovati ispred gravnog sedišta Euleksa na Kosovu i Metohiji.

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović Popović izjavila je ranije da joj je drago što su građani organizovali proteste u Prištini i Mitrovici i da se nada prisustvu većeg broja ljudi.

"Nadam se da će prisustvivati više ljudi kako bi pokazali svoj revolt i pružili podršku nevinim ljudima koji se nalaze u pritvoru", rekla je ona.

U Kosovskoj Mitrovici će građani koji će protestuju, kako je najavljeno, tražiti da se odbrana sa slobode, osim Ivanoviću, omogući i penzionisanom pukovniku MUP-a Srbije Dragoljubu Delibašiću. Ivanovićeva supruga je rekla da se jutros čula sa Oliverom, podsetivši da je treći dan kako on štrajkuje glađu.

"Njegovo zdrastveno stanje je stabilno sa sada. U kontaktu sam i sa lekarima koji ga nadziru, leto je, stanje može da se promeni, štrajk glađu je iscrpljujuć i težak", upozorila je ona.

Popović Ivanović je naglasila da je porodica tu kako bi mu pružila apsolutnu podršku, jer se radi o velikoj nepravdi prema njemu. Dodala je da porodica i Oliver Ivanović dobijaju podršku sa svih strana.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović počeo je u petak štrajk glađu u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici zahtevajući da mu bude omogućena odbrana sa slobode. On je započeo štrak glađu nakon što je u četvrtak Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Kosovskoj MItrovici donelo odluku da mu produži pritvor za još dva meseca, odnosno do 6. oktobra.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014. godine i ovo je drugi put da se odlučuje na ovakav korak. Prethodno je štrajkovao glađu nedelju dana u Prištini zahtevajući premeštanje iz prištinskog u mitrovički zatvor, što mu je na kraju i omogućeno.

Ivanović je optužen da je 14. aprila 1999. godine i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticao na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Njegov slučaj povezan je sa još četvoricom Srba - srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, kojem je Euleks u sredu takođe produžio pritvor za još dva meseca.

Slučaj je povezan i sa ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačićem i Aleksandrom Lazovićem koji su optuženi za ubistvo i pokušaj ubistva a kojima je Euleks omogućio da se brane sa slobode. Suđenje ovoj petorici Srba, koji su negirali krivicu, zvanično je počelo 18. decembra, do sada je saslušano blizu 50 svedoka tužilaštva a nastavak suđenja u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici zakazan je za 10. septembar.

Vlada Republike Srbije ranije je i za Ivanovića i za Delibašića dala garancije da će oni biti dostupni ovdašnjem pravosuđu svakog trenutka, ukoliko im se omogući odbrana sa slobode. Iz Euleksa odbijaju da privremeno oslobode Ivanovića i Delibašića pravdajući to stavom da bi optuženi mogli da pobegnu i utiču na svedoke.

Međunarodnim sudskim većem Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici predsedava sudija iz Rumunije Roksana Komša a sva petorica Srba izjasnili su se na početku suđenja da se ne osećaju krivim za dela koja im se stavljaju na teret.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track