DOMINIRAO USRED BERLINA: Vučić se hvalio zlatnim Veljom pred Angelom
Foto: Rojters

Iza kulisa konferencije o zapadnom Balkanu

DOMINIRAO USRED BERLINA: Vučić se hvalio zlatnim Veljom pred Angelom

Politika -
Kako je obećao, Vučić je na večeri s nemačkom kancelarkom natuknuo da je srpski plivač Velimir Stjepanović dominirao usred Berlina, na šta se Merkelova glasno nasmejala

BEOGRAD - Konferencija o zapadnom Balkanu u Berlinu, završena pre dva dana, protekla je u radnoj atmosferi, ali se na marginama susreta našlo mesta i za opuštenije ćaskanje.

Tako je premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom večere s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, osim o planu za razvoj regiona, uspeo da proćaska i o uspehu srpskog plivača Velimira Stjepanovića, koji je nedavno osvojio dvostruko zlato baš na Evropskom prvenstvu u Berlinu.Ne tražimo milostinjuKako prenosi izvor Kurira iz Berlina, za stolom se uglavnom pričalo o budućnosti i razvoju regiona. Srpski premijer je tom prilikom poručio da za zemlje učesnice nastupa period ozbiljnog rada.- Merkelova je pokazivala poštovanje prema Vučiću, a on je nakon izlaganja rekao da smo se dosta svi ulizivali i da je vreme da nešto uradimo, da ne tražimo milostinju ni od koga, i da nema potrebe da Evropa stvara još jednog bogalja, već da ćemo mi sami da radimo na razvoju naše ekonomije - kaže izvor Kurira.

Premijer je, kako saznajemo, nakon izlaganja, iz svoje torbe, koju njegovi saradnici u šali zovu „sport bili“ (torba bez dna - prim. nov.) izvadio fascikle sa projektima prevedenim na engleski i nemački jezik, koje je uručio svim učesnicima skupa.- Merkelova se sve vreme sastanka i tokom večere vraćala na projekte koje je predstavio Vučić. Pažljivo je proučavala mape, pitala ga da joj bliže objasni šta je sve na njima - kaže naš sagovornik i prenosi opušteniji deo večere:- U jednom trenutku se društvo dotaklo minulog Mundijala, a kad su svi počeli da hvale svoje fudbalere, Vučić se našalio da Nemačka možda ne bi postala prvak sveta da joj naš sudija Mažić nije pomogao u meču sa Portugalom. Kao što je i obećao, pomenuo je pobedu Velimira Stjepanovića usred Berlina, na šta se Merkelova glasno nasmejala. Atmosfera je inače bila veoma opuštena - otkriva sagovornik Kurira.Uži sastavSastanak u okviru konferencije održan je u užem sastavu, prisustvovali su premijeri i jedan njihov najbliži saradnik, Merkelova, predsednik EK Žoze Manuel Barozo i nemački ministar Zigmar Gabrijel. Večeri posle zvaničnog dela prisustvovali su i ministri ekonomije i spoljnih poslova.- Na večeri je završnu reč održao Vučić. Svi prisutni su ga pozdravili aplauzom. To je jedini govornik, pored Angele Merkel, koji je dobio aplauz - navodi izvor Kurira.

Prihvatio pozivRAMA DOLAZI 22. OKTOBRAAlbanski premijer Edi Rama potvrdio je da će posetiti Srbiju 22. oktobra, na poziv premijera Aleksandra Vučića, sa kojim, kako je rekao, ima mnogo tema za razgovor jer Tirana i Beograd imaju potencijala za saradnju.- Tačno je da postoje problemi koji nas dele, tačno je da treba zajedno da radimo da ih rešimo, ali bi prvo trebalo da obezbedimo da građanima ponudimo svetlu i solidnu budućnost - rekao je Rama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track