ĐORĐE MILIĆEVIĆ: Saša Janković se obraća kao građanin koji ima političke ciljeve
Foto: Zorana Jevtić

Reagovanje povodom otvorenog pisma

ĐORĐE MILIĆEVIĆ: Saša Janković se obraća kao građanin koji ima političke ciljeve

Politika -

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Djordje Milićević izjavio je večeras da na otvoreno pismo Saše Jankovića SPS gleda, ne kao na obraćanje zaštitnika gradjana kao nezavisne državne institucije, već kao na obraćanje gradjanina koji ima političke ciljeve.

"Gospodin Janković, na ovaj način, jasno pokazuje svoje političke namere i sredstva kojima te političke ciljeve želi da ostvari. On to čini napadajući predsednika Vlade i sve rezultate koje je ova Vlada postigla, misleći da na taj način može da ugrozi poverenje i podršku koju Vlada uživa kod gradjana", naveo je Milićević.

On je u pisanoj izjavi kazao da SPS ne osporava Jankoviću pravo da kao gradjanin saopštava svoje stavove, ali je nedopustivo da te stavove saopštava koristeći poziciju nezavisne državne institucije Zaštitnika gradjana.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Janković bi morao da shvati da se prizivanjem nekakve mračne budućnosti ne mogu ni osporiti, ni umanjiti rezulati koje ova Vlada svakodnevno postiže. Ne mogu se osporavanjem tudjeg rada postići jeftini politički poeni, jer su to već vidjeni neuspešni recepti", naveo je Milićević.

On je ocenio da je jasan cilj koji Janković želi da postigne pismom i "otvorenim napadom na predsednika Vlade", ali kako je dodao, SPS skreće pažnju da je krajnje vreme da to ne čini kao Zaštitnik gradjana.

"Čije to interese gospodin Janković, na ovaj način štiti? O kakvim se interesima radi gradjanima Srbije je, verujemo, potpuno jasno", napisao je Milićević.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Zaštitnik gradjana Saša Janković optužio je danas premijera Aleksandra Vučića za "raspirivanje mržnje i netrpeljivosti" zbog izjave u kojoj je za njega i još nekoliko osoba kazao da su "apriori protiv države i svog naroda" i ocenio da Srbija "zaslužuje više i bolje od ovakvog načina vršenja vlasti".

Janković je u otvorenom pismu premijeru naveo da je takav rečnik "sa takvog mesta, znak totalitarnosti, a ne demokratskog uredjenja" i da izjave u kojima su neki ljudi okarakterisani kao "protivnici države i naroda" stvaraju "mnogo veći i opasniji problem po demokratiju u Srbiji".

Zaštitnik je dodao da je premijer "dužan da vodi računa da ni o kom gradjaninu Srbije nema pravo da kaže takvo nešto".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja