DOSTA JE BILO: Briselski pregovori se vode zbog podrške Zapada a ne zbog Srba na Kosovu
Foto: Fonet Novembar 2015

Sporazum o pravosuđu nejasan

DOSTA JE BILO: Briselski pregovori se vode zbog podrške Zapada a ne zbog Srba na Kosovu

Politika -

BEOGRAD - Pokret Dosta je bilo je danas saopštio da postignuti sporazum Beograda i Prištine o pravosuđu još nije objavljen, te ostaju netransparentne odluke u vezi sa konkursima za izbor sudija, tužilaca i pomoćnog osoblja.

Uz to se ne zna da li će Srbija prestati da finansira srpske sudove na Kosovu i da li je to konačano ukidanje paralelnih srpskih institucija."Stiče se utisak da se briselski pregovori vode tako da premijer dobije podršku Zapada, a ne da Srbi i druge nacije na Kosovu dobiju osnovne uslove za normalan život građana", rečeno je agenciji Beta u tom porektu.

Foto: Beta
Foto: Beta

Kako je navedeno, Vlada za četiri godine nije uspela da zaštiti osnovna ljudska, građanska i imovinska prava kako građana Srbije na Kosovu, tako i pravnih lica Srbije na Kosovu, a čak ni da obezbedi zaštitu kulturnih dobara i istorijskih spomenika.

Iz Pokreta kažu da je pitanje da li Vlada uopšte ima legitimitet da učestvuje u pregovorima o pravosuđu, budući da u samoj Srbiji ruši vladavinu prava i "partijskim pritiscima brutalno ukida nezavisnost sudova".

"Na Kosovu je potrebno preokrenuti stvari, i u transparentnim pregovorima krenuti od interesa građana, a ne interesa premijera, kumova i njegovih saradnika kojima su pitanja građana na Kosovu najobičnija moneta kojom trguju zarad održanja na vlasti", smatraju u Pokretu "Dosta je bilo".

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da su delegacije Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, u sredu, 30. novembra u Briselu postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu, i da do 10. januara treba da bude ostvarena puna integracija sudija, tužilaca i administrativnog osoblja u okviru kosovskog pravosudnog sistema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track