DRECUN: Amerikanci nisu spremni da stanu 100 odsto iza Prištine
Foto: Dado Đilas

DRECUN: Amerikanci nisu spremni da stanu 100 odsto iza Prištine

Politika -

SAD su 1999. godine "uložile mnogo bombi" da bi se došlo do kosovske nezavisnosti, ali vremena se menjaju i Amerikanci su sada svesni da se bez Srbije ništa ozbiljnije ne može raditi na ovom području, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun.

"Vremena se menjaju, američka pozicija je drugačija i oni nisu spremni da stanu sto odsto iza Prištine", rekao je Drecun za B92 i dodao da smatra da će smatra da će poseta američkog potpredsednika Džozefa Bajdena potvrditi da se SAD racionalnije ponašaju u odnosu na Srbiju i kosovski problem, nego neke evropske države.

Drecun ne očekuje zahtev SAD da Srbija prizna Kosovo kao državu, ali smatra da je, ipak jasno da se očekuje da Srbija doprinese procesu normalizacije i stabilizaciji srpsko-albanskih odnosa.

On smatra da će Bajden oštrije poruke odneti u Prištinu, gde putuje večeras i očekuje da će ta poseta ići u pravcu da SAD stave do znanja da Priština ne može iracionalno da se ponaša.

"Sigurno će razgovarati o Zajednici srpskih opština, koja je temelj Briselskog sporazuma, bez koje je besmisleno govoriti o nastavku procesa normalizacije", rekao je Drecun i dodao da sva ostala pitanja nemaju zajedno toliki značaj.

Drecun smatra da Srbija mora da ima čvrst stav i da očekuje da Brisel i Vašington odigraju "važnu ulogu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track