DRECUN O SPORAZUMU O PRAVOSUĐU: Veće šanse da se na Kosovu sudi po zakoni
Foto: Dado Đilas

Dogovor Beograda i Prištine

DRECUN O SPORAZUMU O PRAVOSUĐU: Veće šanse da se na Kosovu sudi po zakoni

Politika -

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da će sporazum o pravosuđu Beograda i Prištine i formiranje sudskih veća na Kosovu u kojima će biti srpske sudije povećati šanse da se Srbima sudi po zakonima.

"Sada ćemo imati situaciju da se Srbima ne sudi po nacionalnoj pripadnosti, već po zakonima koji vladaju u pokrajini", rekao je Drecun i dodao da će se na taj način izbeći nepravedni postupci kao što je sudjenje lideru inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću.

On je dodao da će se srpske sudije i tužioci do 10. januara uključiti u institucije Prištine i da će biti uključeni i u veće apelacionog suda u Prištini, ali i da će presude koje su donete na Kosovu pre sukoba 1999. godine morati da budu sprovedene.

Drecun je rekao da nije siguran da bi posle dogovora sa Prištinom moglo biti promenjeno sudsko veće u slučaju Ivanović.

Upitan o Zajednici srpskih opština, Drecun je rekao da Beograd i Priština nisu direktno razgovarali o tome, ali da je delegacija Srbije razgovarala sa Briselom.

"Njima se smanjuje prostor da budu tako blagi. Ako se realizuje sve iz Briselskog sporazuma osim ZSO, onda će Brisel morati da izvrši jači pritisak na Prištinu", rekao je Drecun.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track