Drecun: Tači je neprihvatljiv za Beograd
Foto: Dado Đilas

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju

Drecun: Tači je neprihvatljiv za Beograd

Politika -
Nekakva nevladina organizacija ne može da se ponaša tako neodgovorno i da prihvatanjem Tačija na njenom skupu uvodi Srbiju u problem koji ne postoji, kaže poslanik SNS

BEOGRAD - Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da dolazak Hašima Tačija nije prihvatljiv za Beograd i da nekakva nevladina organizacija ne može da se ponaša tako neodgovorno i da prihvatanjem Tačija na njenom skupu uvodi Srbiju u problem.

Komentarišući povlačenje poziva Hašimu Tačiju i ministrima spoljnih poslova zemalja koje je trebalo da učestvuju na skupu 24. aprila u organizaciji nevladine organizacije Omladinski odbor za obrazovanje, Drecun je rekao da je pozvan Tači, koji je u političkom smislu veoma problematičan za Srbiju.

Taj problem prebacio se potom na državu Srbiju koja je imala jasan stav o dolasku Tačija u Beograd, istakao je Drecun dodajući da postoji presuda domaćeg suda kojom je osuđen na kaznu zatvora zbog terorizma, koja je i dalje na snazi.

Drecun je rekao da je bilo nekoliko problema za dolazak Tačija u Beograd i da, dok se ne razjasni uloga Tačija za zločine za koje ga sumnjiči izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, on jednostavno nije prihvatljiv za Beograd.Prema njeovim rečima, nekakva nevladina organizacija ne može da se ponaša tako neodgovorno i da prihvatanjem Tačija na njenom skupu uvodi Srbiju u problem koji ne postoji.

"Ako prihvatimo taj način delovanja, onda svakodnevno bar četiri-pet nevladinih organizacija mogu da nam naprave takav problem i da se država samo time bavi i da nam neko počne da postavlja nove uslove u Briselu", rekao je Drecun.Drecun je obrazložio da se "treći problem zove izlazak iz okvira statusa neutralnosti u kojem se odvija briselski pregovarački proces". "Dogovoren je način učešća Kosova na regionalnim skupovima, na kojima mora da stoji zvezdica koja ne definiše status Kosova kao države. U ovom slučaju ne bi ste to imali", ukazao je Drecun.

"Dolazak Tačija kao ministra spoljnih poslova izlazi iz okvira statusa neutralnosti", dodao je Drecun.Drecun je istakao da je, sa druge strane, Tači kao politički pregovarač u ime Prištine u Briselu podoban, jer je sa svojom strankom na izborima osvojio određeni broj glasova i imao najjaču političku snagu."Ovo je iskorišćeno od Tačija i struktura i medija, koji žele na svaki način, ne da olakšaju put Srbije ka EU, nego da ga otežaju", smatra Drecun.

"Ključno je formiranje zajednice srpskih opština"

Drecun je izjavio danas da će u nastavku dijaloga u Briselu između Beograda i Prištine ključno pitanje biti formiranje Zajednice srpskih opština i najavio da će u četvrtak biti održana sednica skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.Drecun je rekao da ta zajednica mora da bude formirana u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu i da je iluzorno očekivati da se statut u toj oblasti ne usaglasi u Briselu i sa Prištinom. Ta zajednica ne bi mogla da funkcioniše, ako se Priština ne obaveže na poštovanje Statuta, naglasio je Drecun.

Drecun je najavio da se, pored pitanja imovine, mora razgovarati i o položaju Srpske pravoslavne crkve i da je ključno pitanje i najveći problem povratak proteranih i raseljenih i rešavanje sudbine nestalih i ubijenih lica.On je najavio da će u četvrtak biti održana sednica Odbora za Kosovo i Metohiju na kojoj će direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić informisati o toku napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

O poglavlju 35Drecun je ocenio da je poglavlje 35, kada je u pitanju Kosovo i Metohija, apsolutno zrelo za otvaranje, da ima dodatnih uslova od pojedinih članica EU kao što je Nemačka, koja smatra da, pored implementacije briselskog sporazuma, treba ispuniti dodatne zahteve.On je ocenio da Priština stalno opstruiše najvažniji deo Briselskog sporazuma, a to je stvaranje Zajednice srpske opštine, zbog čega se situacija razvlači bez napretka u procesu normalizacije odnosa.Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije je ukazao da Priština i u oblasti telekomunikacija i energetici pravi problem i opstrukciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track