DSHV optužio Dačića i Stefanovića za zastrašivanje Hrvata
Foto: Printscreen YT

DSHV optužio Dačića i Stefanovića za zastrašivanje Hrvata

Politika -
SUBOTICA - Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov optužio je danas pojedine državne funkcionere Srbije da unose strah medju Hrvate zbog kritika na račun te stranke, nakon što je DSHV odlučio da na izborima nastupi s Demokratskom strankom (DS).

"Tvrdnju ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da hrvatska stranka u Srbiji radi protiv interesa Hrvata smatramo neprimerenom i direktnom pretnjom upućenom Hrvatima. Reagovanje ministra untrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, u kojemu se odluka DSHV-a s kim će nastupiti na izborima u Srbiji povezuje s pitanjima položaja srpske manjine u Hrvatskoj, takodje je u funkciji zastrašivanja Hrvata", naveo je Žigmanov u saopštenju za javnost.

On je dodao da bi DSHV više voleo da se Stefanović oglasio nedavno kada je brutalno pretučen katolički sveštenik u Baču ili da je javnosti objavio da je Srbija ispunila ono na šta se medjudržavnim ugovorom obavezala. Žigmanov je precizirao je da je Srbija potpisala u bilateralnom ugovoru s Hrvatskom da će uvesti institut garantovanog mandata u zastupničkim telima, ali to do danas nije ispoštovala.

"Demokratsku stranku, za razliku od Socijalističke partije Srbije, čiji je Dačić predsednik, Hrvati u Vojvodini prepoznaju kao onu koja ih je nakon 2000. godine priznala kao nacionalnu manjinu i otvorila prostor za institucionalno primereno ostvarivanje manjinskih prava i uključivanje u društveni život. Iskustva iz devedesetih godina prošlog veka, u vreme neprikosnovene vladavine SPS-a, bila su potpuno drugačija – Hrvati u Srbiji bili su nepriznata zajednica čiji su pripadnici bili objekti etnički motivisanog nasilja te proterivani", naveo je Žigmanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track