DSS: Raspisati referendum sa pitanjem da li treba ići u EU po cenu priznanja Kosova
Foto: Nebojša Mandić

Krajnje vreme

DSS: Raspisati referendum sa pitanjem da li treba ići u EU po cenu priznanja Kosova

Politika -
Već punih sedam godina svima je jasno da je priznavanje nezavisnosti samoproglašene „Republika Kosova“ uslov za ulazak Srbije u EU.

Demokratska stranka Srbije uputila je otvoreno pismo predsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, u kojom zahteva prekid evrointegracija i raspisivanje referenduma o ulasku Srbije u EU po cenu priznanja Kosova.

Predsedniče Vlade Srbije,

Danas Izvršni savet odlučuje da li će da razmatra zahtev o prijemu samoproglašenog Kosova u Unesko. Predstavnici država koje nazivate našim prijateljima podržavaju zahtev tzv. Kosova. Da li ćete i posle njihovog glasanja govore da završavate usklikom „ živelo srpsko-nemačko prijateljstvo“, kao prilikom otvaranja Foruma Srbija Nemačka?

Da li ćete Džozefa Bajdena i dalje nazivati prijateljem Srbije, a šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana bratom?Politika snishodljivosti kojom ponižavate Srbiju je gubitnička politika. Šta još treba da se dogodi da postanete svesni da je ona doživela potpuni krah?

Predsedniče Vlade, već punih sedam godina svima je, pa naravno i Vama, potpuno jasno da je priznavanje nezavisnosti samoproglašene „Republika Kosova“ uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju. Potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom ili na drugi način – svejedno.

Već punih sedam godina, prethodna vlast Demokratske stranke i aktuelna, koju Vi oličavate, obmanjuju građane Srbije tvrdnjom da „niko ne traži da priznamo nezavisnost Kosova“.Već punih sedam godina Srbija vodi pogubnu politiku „EU nema alternativu“ , a od 2011. godine u Briselu se potpisuju sporazumi sa Prištinom, kojima se pomaže konstituisanje državnosti samoproglašenog Kosova.

Danas, kada su zahtevi Vašingtona i Berlina otvoreno pretočeni u tekst nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35. koji ste nazvali „groznim papirom“ – nema prostora za dalje obmanjivanje građana Srbije. Vi predsedniče Vlade veoma dobro znate da ti zahtevi mogu da budu samo ublaženi i za kraće vreme odloženi, ali ne i promenjeni. Oni su davno utvrđeni. Približio se trenutak istine predsedniče Vlade: ili ćete nastaviti da lažete narod, ili ćete se narodu obratiti istinom i raspisati referendum sa jednostavnim pitanjem:da li ste za ulazak Srbije u EU po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova?

Da li ćete postati predsednik srpske Vlade ili nastaviti da budete poslovođa isturenog odeljenja vašingtonske i briselske administracije? Za Vaš eventualni novi politički preokret, da postanete ono prvo, časni i odgovorni, imaćete podršku Demokratske stranke Srbije.

(DSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track