DSS: Vlada ugrožava narodno zdravlje
Foto: Nebojša Mandić

Lekari da ne ostanu bez posla

DSS: Vlada ugrožava narodno zdravlje

Politika -
U saopštenju DSS navodi se da ni jedan jedini lekar, medicinska sestra i tehničar ne smeju da ostanu bez posla primenom Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru

Srbija ima višak lekara samo na evidenciji nezaposlenih, a u bolnicama i domovima zdravlja, posebno u unutrašnjosti, njih je manje nego što je potrebno. Zato ni jedan jedini lekar, medicinska sestra i tehničar ne smeju da ostanu bez posla primenom Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, navodi se u saopštenju DSS.

Ministarstvo zdravlja je dužno da se stara o unapređenju ukupnog kvalita i regionalno ujednačenoj dostupnosti i kvalitetu zdravstvenih usluga. Vlada Srbije to ne čini, na protiv: smanjenjem i onako niskih zarada zaposlenima u zdravstvu i novim pretnjama otkazima stanje u zdravstvu radikalno pogoršava, čime ugrožava narodno zdravlje.

Vladu Srbije ni malo ne brine što su mnogi građani platili životom i što se desetinama hiljadama bolesnika zdravstveno stanje pogoršava zbog neblagovremeno preduzetog lečenja. Istovremeno, zbog loših uslova rada i niskih zarada, u prošloj godini je 927 lekara, među kojima i veliki broj iskusnih specijalista, pribavilo sertifikate za zapošljavanje u inostranstvu. Niti je brine što odlaskom jednog lekara država gubi oko 60 hiljada evra.

Ministarstvo zdravlja je odgovorno što se stanje u zdravstvu Srbije pogoršava i što se kvalitet zdravstvane zaštite snižava i pored toga što imamo najkvalitetnije lekare u Evropi.

Srbiji je potrebna drugačija, odgovorna vlast i sposoban ministar zdravlja koji će da sprovede temeljnu reformu zdravstva i neodložno utvrdi podsticajne mere zapošljavanja mladih lekara i medicinskog osoblja u manjim sredinama i na selu, kao i povećanim potrebama prilagođen sistem odobravanja i finansiranja lekarskih specijalizacija, kaže se u saopštenju DSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track