ĐURIĆ: Mustafa laže o rezultatima dijaloga u Briselu
Foto: Fonet Dragan Antonić

Sporan sporazum o ZSO

ĐURIĆ: Mustafa laže o rezultatima dijaloga u Briselu

Politika -
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da je kosovski premijer Isa Mustafa netačno interpretirao ishod dijaloga Beograda i Prištine, posebno u vezi sa izradom Statuta Zajednice srpskih opština.

"Tvrdnjom da je dogovoreno da se na Statutu ZSO radi na osnovu odluke kosovskog ustavnog suda Mustafa je izrekao direktnu laž", naglasio je Đurić.

Đurić je kazao da je laž i tvrdnja Mustafe da nije dogovoreno da se odmah počne s izradom statuta ZSO.

"Dovoljno je pogledati saopštenje visoke predstavnice za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federike Mogerini da bi se ustanovilo da li su Mustafini navodi istiniti ili lažni", poručuje on.

Đurić naglašava da činjenica da vođe separatista na Kosovu i Metohije nisu sačekale ni da izađu iz zgrade da počnu sa netačnim interpretacijama, govori o njihovom odnosu prema obavezama koje su preuzeli i ukupnoj normalizaciji odnosa.

Nakon jučerašnje runde dijaloga kosovski premijer je rekao da sporazum o ZSO može biti primenjen jedino u skladu sa odlukom Ustavnog suda Kosova.

Na pitanje da li će početi da se radi na Statutu ZSO, odgovorio je da u Prištini analiziraju odluku Ustavnog suda, da će omogućiti radnim grupama da rade na tome, ali da večeras, kako tvrdi, nisu dogovoreni nikakvi rokovi u vezi s tim.

Mogerini je u saopštenju istakla da su razgovori bili fokusirani i na posvećenost obe strane da rade na implementaciji sporazuma o uspostavljanju Zajednice srpskih opština, a na osnovama do sada potpisanih sporazuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track