ĐURIĆ ODGOVORIO LUNAČEKOVOJ: Ratni zločin ne zastareva, Haradinaj će odgovarati kad-tad
Foto: Nebojša Mandić

Zatražila da EU izvrši pritisak na Srbiju

ĐURIĆ ODGOVORIO LUNAČEKOVOJ: Ratni zločin ne zastareva, Haradinaj će odgovarati kad-tad

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić poručio je danas izvestiocu Evropskog parlamenta za Kosovo Ulriki Lunaček da, za ratne zločine ne postoje zastarele poternice, jer ratni zločin ne zastareva i istakao da će Ramuš Haradinaj za zlodela koja je počinio on lično, kao i ljudi pod njegovom komandom, odgovarati kad-tad

"Ne želeći da ulazim u prirodu fascinacije Haradinajem koju očito gaji gospođa Lunaček, poslanicu Evropskog parlamenta podsećam da se postupci protiv Haradinaja pred Haškim tribunalom nisu završili osuđujućim presudama zato što su svedoci pobijeni", naglasio je Đurić.

Foto: FoNet/AP
Foto: FoNet/AP

On je istakao da bi Lunaček trebalo da zna da Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na pravu i pravdi, sve da ima još nekog evropskog parlamentarca koji bi stao u odbranu zločinaca."Niko ne može Srbiju da natera da bude slepa i gluva pred bolom koji zbog nezadovoljene pravde osećaju porodice žrtava. Lunaček će, nakon bezdušnog izliva potpune nehajnosti za žrtve Haradinaja i njegovih zlocicnaca, morati da objasni građanima Srbije da li je zatvaranje očiju pred zločinima evropski standard i da li su to vrednosti na kojima se ujedinjuje Evropa.

Lunaček: Zadržavanje zastarelih naloga neprihvatljivo

Pre svega, gospođa Lunaček mora da se najpre izvini građanima Srbije i porodicama žrtava", zatražio je Đurić.

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Kosovo Ulrike Lunaček zatražila je danas od Evropske unije (EU) da izvrši pritisak na Srbiju zbog hapšenja Ramuša Haradinaja.

"Zadržavanje zastarelih medjunarodnh naloga za hapšenje iz 2004. godine od strane Srbije, koja je u dilalogu sa Kosovom, pod posredovanjem EU, je potpuno neprihvatljivo", navodi se u saopštenju austrijske poslanice.

Foto: Beta
Foto: Beta

U saopštenju se navodi da je teško razumeti zašto je Francuska, zemlja koja je medju prvima priznala kosovsku nezavisnost, uhapsila Haradinaja. Ona je ocenila da, osim hapšenja, Francuska ima odlične odnose sa Prištinom.Lunaček je apelovala na visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini, kao i na vlade svih članica EU, posebno one koje su priznale nezavisnost Kosova da jasno stave do znanja Srbiji da zastareli nalozi za hapšenje, kao što je ovaj, moraju biti povučeni.

Ona je podsetila da je Haški tribunal dva puta oslobodio Ramuša Haradinaja odgovornosti za zločine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track