DUŠAN PETROVIĆ: Vučić je raspisivanjem parlamentarnih izbora napravio grešku
Foto: Dušan Petrović, Printskrin

Za jednu kolonu protiv vlasti

DUŠAN PETROVIĆ: Vučić je raspisivanjem parlamentarnih izbora napravio grešku

Politika -
Lokalni izbori je trebalo da pokažu ko ima poverenje građana u više od 150 gradova i opština, da se u Vojvodini vidi kako stoje sve stranke, pa i SNS, kaže Dušan Petrović, predsednik partije Zajedno za Srbiju

Beograd - - Premijer Aleksandar Vučić se uplašio da će njegovi neverovatno loši stranački predstavnici na lokalnim izborima, kao i u Vojvodini, napraviti katastrofalan rezultat, pa je zbog toga raspisao i parlamentarne izbore, navodi za Danas Dušan Petrović, predsednik partije Zajedno za Srbiju. Prema njegovim rečima, Vučić pokušava da od izbora napravi referendum o svom liku i delu.

- I hoće da promeni temu - umesto da građani Niša ili Subotice, recimo, biraju ko će da upravlja gradom i ko će biti gradonačelnik, oni će se izjašnjavati o tome da li je Vučić dobar ili nije dobar. I to je njegova ideja i mislim da je napravio veliku grešku - napominje Petrović.

Zašto mislite da je napravio grešku?

- Dugoročno. Lokalni izbori je trebalo da pokažu ko ima poverenje građana u više od 150 gradova i opština, da se u Vojvodini vidi kako stoje sve stranke, pa i SNS, a ovo mešanje baba i žaba uvek se na kraju obije o glavu i tako će se i Vučiću obiti o glavu u jednom trenutku.

Istraživanja, ipak, pokazuju da SNS i dalje može da računa na gotovo 50 odsto glasova.

- Istraživanja javnog mnjenja su pokazivala da će Boris Tadić ubedljivo da pobedi Tomislava Nikolića, pa se to nije desilo. Ono što proevropska opozicija kao svoj zadatak ima jeste da ubedi i pridobije ljude, koji veruju u sebe i u svoje sposobnosti, da izađu na izbore i prekinu "rijaliti šou" koji Vučić pravi od naših života.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Mislite li da imate dovoljno vremena za to, s obzirom da još pregovarate o tome kako ćete nastupiti na izborima?

- Siguran sam da hoćemo ako budemo donosili dobre odluke.

Da li ste u pregovorima bliži da se ide u jednoj ili dve kolone?

- Otvoreno je sve. Bilo bi dobro da se to što pre razreši da bismo mogli na najbolji način da pripremimo ono što hoćemo građanima da kažemo i da ih što snažnije pozovemo da izađu na izbore.

A šta je, prema Vašem mišljenju, bolje rešenje - jedna ili dve kolone?

- Uveren sam da je najbolje da proevropska opozicija izađe na jednoj listi, da je to način na koji ćemo najbolje otvoriti mogućnost građanima da iskažu svoju volju, da ljudi budu ohrabreni, imaju dodatni motiv da na izbore izađu i da potpuno promene javni život u Srbiji.

Koliko ste sigurni da niko od predstavnika proevropske opozicije posle izbora neće ići u koaliciju sa SNS?

- Neću da mislim o tome. Pričam sa ozbiljnim ljudima i računam da imaju nameru da sprovedu u delo ono što govore. Ko bi se ponašao suprotno, bio bi dramatično kažnjen od građana Srbije.

Posle cepanja DS na više stranaka i sada ponovnog okupljanja, mislite li da će birači dati vama "iskrene" glasove ili će to biti glasovi "protiv" SNS?

- Činjenica je da se u okviru proevropske opozicije vode ozbiljni razgovori. To je važnije od svega što se desilo u istoriji naših međusobnih odnosa. Dobro je da tu postoje ozbiljne saborne struje. Ako bude napravljen dogovor, biće izvanredno, ako ne, važan je dogovor kako da se vodi predizborna kampanja.

Mislite li da je moguće na ovim izborima pobediti SNS?

- Mislim da na ovim izborima može da se uspostavi politička ravnoteža. To isključivo zavisi od toga da li će tradicionalni glasači proevropskih stranaka izaći na izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track