DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Radikalni islamisti - geopolitička pešadija ekstremista sa zapada
Foto: Dado Đilas

Opasnost i nad Balkanom

DŽEVAD GALIJAŠEVIĆ: Radikalni islamisti - geopolitička pešadija ekstremista sa zapada

Politika -
Analitičar Dževad Galijašević upozorava da je u toku projekat islamizacije i radikalizacije muslimana iz arapskog sveta radi destabilizacije EU, Rusije i Kine

BEOGRAD - Član ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević izjavio je da su projekat islamizacije i radikalizacije muslimana iz arapskog sveta u Evropu, a posebno na Balkan, donele SAD, i dodao da radikalni islamisti, uključujući vehabije, predstavljaju američku geopolitičku pešadiju u islamskom svetu. Galijašević je upozorio da Amerikanci žele destabilizaciju EU, Rusije i Kine, dodavši da SAD predstavljaju "najgoru, najodvratniju zločinačku imperiju koju je ljudski rod upamtio", koja je bacala atomske bombe gotovo četiri meseca nakon što je Drugi svetski rat završen, napalmom spaljivala gradove i sela u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu, te rušila vlasti širom svijeta.

"Vlada SAD je planski srušila sekularne režime uspostavljene uz pomoć tadašnjeg Sovjetskog Saveza, te umesto pan-arapskog nacionalizma u arapskom svetu nametnula radikalni islamizam, talibane, 'Muslimansku braću', Al kaidu, Islamski džihad... i na kraju i 'Islamsku državu", rekao je Galijašević.

On je za "Geopolitiku" napomenuo da su Amerikanci izazvali i egzodus naroda iz Sirije, Iraka, Libije, Tunisa... i to nazvali "azilantskom krizom".

"Iako azilanti bježe od rata i nasilja, i sigurno nisu planirali da budu deo bilo kakvih paravojnih i terorističkih grupa, oni će u narednom periodu ipak predstavljati ciljnu grupu prema kojoj će delovati islamisti, a mnogi od njih, suočeni sa ekonomskim i socijalnim bezizlazom, pridružiće im se", upozorio je Galijašević.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ističući da radikalni islamisti predstavljaju američku geopolitičku pešadiju, Galijašević je rekao da su u BiH oni faktor nestabilnosti i problem koji se mora rešavati uz pomoć američkih službi, a to znači "da se nikada ne reši".

"Mi smo ucenjeno društvo: vehabije su problem svima, muslimane kompromituju pred Evropom, a Srbima i Hrvatima su pretnja i opomena. Poltronski odnos naših službi bezbednosti prema američkim bezbednosnim politikama dovodi nas u poziciju da sve znamo, ali ništa ne činimo", smatra Galijašević.

Galijašević je u tom pogledu upozorio da i njegove kolege često prave grešku u razumevanju mogućnosti djelovanja "Islamske države" - da ona ne može doći na Balkan ni u Republiku Srpsku jer nema ni mornaricu ni avijaciju da stigne preko Sredozemlja.

"To i jeste zabluda - 'Islamska država' neće dolaziti, ona je tu: preko svake islamističke grupe, Al Kaide, 'Muslimanskog bratstva' i njihovih takozvanih nevladinih organizacija", navodi Galijašević.

On je naglasio da su upravo zbog suprotstavljanja tim tendencijama na udaru Republika Srpska i njen predsednik Milorad Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track