DŽIHADISTI DOLAZE NA KOSOVO: Generalni sekretar NATO upozorio na opasnost od terorizma na Balkanu
Foto: Reuters

Jens Stoltenberg u Prištini

DŽIHADISTI DOLAZE NA KOSOVO: Generalni sekretar NATO upozorio na opasnost od terorizma na Balkanu

Politika -
U avgustu i septembru 2014. kosovska policija je uhapsila 55 osoba pod sumnjom da su se pridružili džihadistima u Siriji, da su propagirali radikalni islam i vrbovali dobrovoljce za džihad u Siriji i u Iraku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u petak je u Prištini upozorio kosovske vlasti na moguću opasnost od povratka džihadista koji su se borili u Siriji i u Iraku.

Povratak boraca je pretnja za sve nas, za zemlje u regiji, ali i za sve zemlje u Evropi", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

"Moramo sarađivati u borbi s terorizmom", dodao je Stoltenberg koji je nešto ranije posetio NATO-ove mirovne snage (KFOR) na Kosovu.

U avgustu i septembru 2014. kosovska policija je uhapsila 55 osoba pod sumnjom da su se pridružili džihadistima u Siriji, da su propagirali radikalni islam i vrbovali dobrovoljce za džihad u Siriji i u Iraku.

Velika većina od oko 1,78 miliona stanovnika Kosova su umereni muslimani. Po proceni bezbednosnih službi, oko 150 kosovskih Albanaca bori se u Siriji na strani džihadista. Šestnaestorica su tamo izgubila život.

Generalni sekretar NATO je izrazio zadovoljstvo zbog odlučnosti kosovskih vlasti u vezi s tim pitanjem i skorog donošenja zakona po kojem će oni koji odlaze da se bore u inostranstvu biti kažnjeni zatvorom.

U balkanskim zemljama raste broj dobrovoljaaca koji odlaze u borbu na Bliski istok, čemu na ruku ide opšta ekonomska kriza zbog koje je to područje plodno tlo za vrbovanje muslimana za džihad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track