EDITA TAHIRI TRAŽI OD EU: Zaustavite voz Beograd-Kosovska Mitrovica
Foto: FoNet

Panika u Prištini

EDITA TAHIRI TRAŽI OD EU: Zaustavite voz Beograd-Kosovska Mitrovica

Politika -

PRIŠTINA - Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri zatražila je danas od EU da zaustavi, kako je navela, "nelegalni srpski voz" na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica za koji je ocenila da predstavlja sledeću provokaciju u pravcu destabilizacije Kosova.

"Srbija nastavlja sa ozbiljnim provokacijama protiv Kosova, u suprotnosti sa duhom briselskog dijaloga za normalizaciju, upozoravam na sutrašnje pokretanje nove ilegalne linije Beograd-Mitrovica, jer je to agresivno mešanje u državnu suverenost Kosova i još jedan dokaz da Srbija želi da destabilizuje Kosovo", ocenila je Tahiri.

Tahiri je, kako prenosi portal Kos sev, navela da Srbija postaje opasnost za mir i stabilnost u regionu i da međunarodna zajednica mora da zaustavi Srbiju.

"Srbija ima opasan plan koji bi trebalo da zabrine sve nas - i Kosovo i međunarodne partnere. Ovo je sada provokacija prema Kosovu, što pokazuje da je Srbija otvoreno pokazala svoju agresivnu politiku, koja ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i nacionalnu bezbednost", rekla je ministarka Tahiri.

Foto: Tanjug Tanja Valić
Foto: Tanjug Tanja Valić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić izjavio je ranije danas, povodom sutrašnjeg početka rada železničke linije između Beograda i Kosovske Mitrovice, da ne očekuje da kosovske vlasti spreče ulazak voza u južnu pokrajinu, jer bi takav tretman, kako kaže, imao veze sa nacionalizmom, šovinizmom i ograničavanjem osnovnih ljudskih prava.

Odgovarajući na pitanje novinara posle sednice vlade na kojoj je bilo reči o puštanju Ramuša Haradinaja da se brani sa slobode, Djurić je podsetio da se saobraćaj između srpskih gradova i gradova na Kosovu i Metohiji odvijaju već godinama.

"Imate na desetine autobusa dnevno koji idu od Beograd do Prištine i Kosovske Mitrovice, kao i iz drugih gradova. Ne vidim zašto bi postojala razlika u vezi sa ovom linijom, čiji je cilj da se bolje povežu delovi naše zemlje", rekao je Djurić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track