EKONOMSKA STVARNOST SRBIJE: Statistikom obmanjuju građane da žive bolje
Foto: Tanjug

Tribina SDS-a i LDP-a

EKONOMSKA STVARNOST SRBIJE: Statistikom obmanjuju građane da žive bolje

Politika -
Da bi ova država stala na noge i govorila o nekoj ozbiljnoj promeni, nama treba privredni rast od bar sedam procenata - o tome možemo da sanjamo”, naglašava novinar Miša Brkić

Opozicija veruje da Srbija danas živi u lakiranoj stvarnosti gde se statistika koristi da bi građane obmanjivala da žive bolje nego što zaista žive. O tome su na tribini "Ekonomska stvarnost Srbije" pored ekonomskih novinara i stručnjaka, govorili i predstavnici novog opoziconog saveza Čedomir Jovanović i Boris Tadić.

Kakva je ekonomska stvarnost Srbije? Ništa nije kao što se građanima čini i kako im se u javnosti predstavlja, kaže predsednik SDS-a Boris Tadić. Tvrdi, investicije su na istorijskom minimumu.

“Ali ako biste pitali prosečnog građanina Srbije - on bi vam rekao da investicije cvetaju. To možete videti i po komentarima onih građana koji glasaju za vlast, tkz. botova koji vrlo uporno ponavljaju da su investicije fascinantne i da Srbija ima strahovit rast”, navodi Tadić.

Za pivredni rast od 0,5 odsto koji država zove uspehom, struka ima druačije tumačenje.

“Da bi ova država stala na noge i govorila o nekoj ozbiljnoj promeni, nama treba privredni rast od bar sedam procenata - o tome možemo da sanjamo”, naglašava novinar Miša Brkić.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Društvo u Srbiji je društvo bez plana, kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović. Ekspoze premijera, tvrdi, nije plan.

“Vučić je rekao pre nekoliko dana da narod neće reforme. Narod ne razume reforme! A posebno teško mogu da razumeju reforme nakon ludila u kojem su živeli, a imali smo priliku od 2000. godine da zemlju promenimo u većoj meri, mi smo propustili period najdinamičnijeg razvoja sveta”, istakao je Jovanović.

Profesor i ekonomista Dejan Šoškić podseća da u Srbiji konstantno ide priča o tome kako smo ušli u ozbiljne reforme. “Suštinski, ta priča se svodi na dve stvari. Prvo, sad je verovatno lakše dobiti građevinsku dozvolu i za kraće vreme, a drugo, sprečili smo bankrot zemlje time što smo smanjili plate i penzije. Reforme se na baziraju na budžetskom skladu prihoda i rashoda”.

Jesu li ove ocene tačne? Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić govorio je na drugu temu, drugoj televiziji, za N1 nije želeo.

Koliko nam zaista ide dobro i da li vlast zapravo statistikom obmanjuje građane? O tome ni ostali poslanici SNS-a nisu mogli da govore. Kontaktirali smo informativnu službu te stranke, odakle nam je poručeno da se naši potencijalni sagovornici ni njima ne javljaju na telefon

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track