EKSKLUZIVNO! KRVAVI PLAN ALBANACA: Napasti ambasade, uzeti SRBE ZA TAOCE!
Foto: AP, Profimedia

Alarmantno: Srpske diplomate širom sveta na meti ekstremista

EKSKLUZIVNO! KRVAVI PLAN ALBANACA: Napasti ambasade, uzeti SRBE ZA TAOCE!

Politika -

Saznajte koja diplomatska predstavništva Srbije su na meti Albanaca u znak odmazde zbog hapšenja ratnog zločinca Ramuša Haradinaja.

Pročitajte šta su navele srpske bezbednosne službe i koje su mere preduzete zbog najave ekstremnih Albanaca da se pojedine naše ambasade zauzmu, a diplomate drže kao taoci!

Albanski ekstremisti za danas planiraju protest ispred francuske ambasade u Briselu koji bi mogao da eskalira u nerede i napad na nekoliko stotina metara udaljenu Ambasadu Srbije, saznaje Kurir. Naše bezbednosne službe su zbog toga na posebnom oprezu, jer imaju saznanja da su u pojedinim ekstremističkim krugovima Albanaca razmatrane opcije da se neke naše ambasade zauzmu, a diplomate drže kao taoci!Albanci su već održali nekoliko protesta na kojima su od Francuske tražili da oslobode bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, koji je u toj zemlji uhapšen po poternici Srbije za ratne zločine. Informacija o mogućem napadu na našu ambasadu u Briselu juče je kao hitna prosleđena Beogradu, a odmah potom naša predstavništva u inostranstvu su pojačala mere bezbednosti.- Najviše su ugrožena naša predstavništva u državama u kojima ima najviše Albanaca. Imamo saznanja da Albanci za sredu planiraju proteste ispred francuske ambasade u Briselu. Međutim, njima je cilj da napadnu zgradu naše ambasade, koja se nalazi samo nekoliko stotina metara dalje. Inače, u istoj ulici, na samo sto metara, nalazi se i konzulat Francuske. Ugrožena su i naša predstavništva u Švajcarskoj, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Grčkoj, ali i i SAD, gde je vrlo jak albanski lobi - kaže sagovornik Kurira.On dodaje da Srbija za sada ne planira da šalje specijalce u te zemlje.- Imamo pravo da pošaljemo Žandarmeriju i antiterorističke jedinice da obezbeđuju naša predstavništva unutra, ali za sada to ne planiramo jer su države domaćini već pojačale stepen bezbednosti.U MSP juče nisu želeli da detaljno odgovore u kojim zemljama su naše diplomate najugroženije, a šef diplomatije Ivica Dačić samo je mogao da otkrije da su informacije dobili „iz jedne velike zemlje, odnosno od njihove službe“.- Ne bih da izlazimo u javnost s tim detaljima. Svi koji treba da budu obavešteni o tome već to znaju. Jedna od opcija koja je razmatrana jeste da se Srbija privoli da odustane od gonjenja zauzimanjem nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava ili uzimanjem talaca. Tačno se zna ko je takve predloge iznosio, po imenu i prezimenu i gde živi - ističe Dačić.

Zvaničan zahtevSRBIJA ZATRAŽILA IZRUČENJEMinistarstvo pravde juče je poslalo Francuskoj zvaničan zahtev za izručenje Haradinaja. On je uhapšen pre pet dana u Bazelu, na francuskoj teritoriji, po poternici Srbije. Tužilaštvo za ratne zločine je protiv Haradinaja podnelo 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivična dela terorizma i ubijanja civila. Sudilo mu se i u Hagu, koji ga je 2012. oslobodio.

Protest u NjujorkuVREĐALI SRBE, SKANDIRALI UČKPokličima UČK (OVK) i pesmom „Besa“, odnosno „Zakleo sam se da ću život dati za Kosovo“, albanska dijaspora protestovala je ispred misije Srbije pri UN u Njujorku, zahtevajući oslobađanje Ramuša Haradinaja.Slaveći Haradinaja kao „albanskog sina“ i „oslobodioca“, oni su nazivali Srbe i Srbiju pogrdnim imenima, te poručili da svi Albanci moraju da znaju da je on „nepravedno uhapšen“ u Francuskoj po srpskoj poternici.„Haradinaj je sin naše demokratije i heroj“, uzvikivali su Albanci ispred srpske misije u Njujorku.„Treba reći celom svetu, a posebno ‚skija‘ (svinje, što je pogrdni naziv za Srbe) da se ne mogu igrati s nama Albancima. Oslobodite Ramuša“, uglas su vikali okupljeni na protestu.

U današnjem magazinu Stars saznajte sve o tajni folk pevačice Stoje! Meštani Perleza tvrde da se njen prvi muž ubio zbog konstantnog pritiska njegovih roditelja koji nisu mogli da podnesu činjenicu da Stoja peva po kafanama.

O ovom i drugim skandalima sa srpske estradne scene čitajte svake srede u poklon magazinu Stars!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track