EP USVOJIO IZVEŠTAJ O SRBIJI: EU da otvara nova poglavlja, vlast da se fokusira na reforme
Foto: Dragana Udovičić

Spoljnopolitički odbor

EP USVOJIO IZVEŠTAJ O SRBIJI: EU da otvara nova poglavlja, vlast da se fokusira na reforme

Politika -

BRISEL - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas velikom većinom Izveštaj o Srbiji, kojim se EU poziva na otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom, a Beograd - da se fokusira na reforme u oblasti vladavine prava i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Spoljnopolitički odbor EP je sa 55 glasova za i 2 protiv usvojio nacrt teksta izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera, koji je dopunjen kompromisnim amandmanima evropskih poslanika. Izveštaj ocenjuje da se Srbija nalazi na dobrom putu evropskih integracija, a EU se poziva na otvaranje i "drugih poglavlja u pregovorima sa Srbijom zemljom, koja su tehnički spremna".

ŠTA EVROPSKI PARLAMENT ZAMERA SRBIJI: Zabrinutost zbog stanja u medijima, korupcije, Savamale...

Pohvaljen je ukupan ekonomski napredak u Srbiji, aktivna uloga Srbije u brobi protiv terorizma, kao i značajna uloga koju zemlja ima u međunarodnoj i regionalnoj sradnji u brobi protiv narkotika.

Istovremeno, evropski poslanici od Srbije traže da se vlasti u zemlji fokusiraju na reforme u oblasti vladavine prava, a insistira se na nezavisnom pravosuđu, borbi protiv korupcije, poboljšanju situacije u medijima u zemlji, ispitivanje slučajeva preterane upotrebe sile od strane policije prema građanima, kao i slučaj Savamala.

Foto: Beta
Foto: Beta

Srbija se poziva da pojača napore u rešavanju bilateralnih pitanja sa susedima u skladu sa međunarodnim pravom, da u potpunosti primeni postojeće bilateralne dogovore sa susedima, ali i da progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politku sa politikom EU, sa posebnim naglaskom na politiku prema Rusiji. Kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, u EP naglašavaju da je implementacija dogovorenog u okviru dijaloga ključna, a formiranje Zajednice srpskih opština jedan od prioriteta.

Danas usvojeni izveštaj o Srbiji trebalo bi krajem aprila, posle predsedničkih izbora u Srbiji, da bude izglasan u formi Rezolucije EP o Srbiji.

Izveštaj o KosmetuSpoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je danas izveštaj o Kosovu izvestioca Ulrike Lunaček. Predstavljajući svoj izveštaj Odboru Lunaček je juče ocenila da da na obe strane nedostaje implementacija sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine - privremene vlasti pre svega o Zajednici srpskih opština (ZSO), a Beograd oko upravljanja prelazima, sporazuma o energetici i katastra.

Isto tako pozvala je Srpsku listu da se vrati u skupštinu, kao i pet zemalja EU, koje do sada to nisu učnile, da priznaju samoproklamovanu nezavisnost.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da se ne lažemo - O izborima, avionima, kamionima...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track