ERDOGAN DAJE PARE ZA CEPANJE RAŠKE: Turci hoće da pokore Srbiju preko Ugljanina!
Foto: Zorana Jevtić

PAKLENO

ERDOGAN DAJE PARE ZA CEPANJE RAŠKE: Turci hoće da pokore Srbiju preko Ugljanina!

Politika -
U Novi Pazar su uložili četiri miliona evra, uglavnom u škole, bolnice i puteve, a osujećeni su u nameri da u Raškoj oblasti naprave i aerodrom, koji bi im bio uvertira za osamostaljivanje

BEOGRAD - Direktnim investicijama, građenjem infrastrukture, kupovinom banaka i ulaganjem u Rašku Turska pokušava da ostvari namere predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i premijera Ahmeta Davutoglua da obnove Osmansko carstvo, upozoravaju sagovornici Kurira. Turcima pomoć u pokoravanju Srbije daje predsednik Bošnjačkog veća Sulejman Ugljanin, koji se javno zalaže za otcepljenje Raške!- Ugljanin često boravi u Turskoj. I u periodu kad je bio ministar više je putovao tamo nego što se bavio svojim poslom. Čak je, dok je bio ministar 2011, u Istanbulu bio pet puta u roku od nekoliko meseci. On se zalaže za otcepljenje Raške i ima podršku Turske za to, a zauzvrat on njima pomaže da ojačaju svoj uticaj ovde - tvrdi naš sagovornik upoznat s prilikama u Raškoj.Osmansko carstvoTežnje Turske da ponovo uspostavi Osmansko carstvo potvrdio je i sam Davutoglu u knjizi „Strategijska dubina“, koju je objavio dok je bio univerzitetski profesor i uvaženi stručnjak za međunarodne odnose. Turski premijer, kao što je Kurir već pisao, u njoj promoviše san o obnavljanju osmanske sile, a Balkan vidi kao epicentar u kojem treba „najintenzivnije obnavljati osmansku kulturu i tradiciju“. Jačanje kulturnih i ekonomskih veza s lokalnim muslimanskim stanovništvom, kome treba vratiti osmanski identitet, po njemu su sredstva za to.Zahvaljujući njegovim ambicijama, u Novi Pazar je dosad uloženo četiri miliona evra, i to uglavnom u škole, bolnice i puteve. Međutim, Turska se nije zaustavila na Raškoj, pa ukupne turske investicije u Srbiji iznose 57 miliona evra. Turska Halkbanka nedavno je kupila Čačansku banku za 10 miliona evra, a kompanija „Džinsi“ otvorila je pogone u Leskovcu i Krupnju, dok su im u planu i pogoni u Novom Pazaru i Vladičinom Hanu. Turski preduzetnici pokušali su čak da naprave aerodrom u Kraljevu, koji bi im bio uvertira za osamostaljivanje, ali u tome su osujećeni.

Produžena ruka turskih vladara... Dvojac Ahmet Davutoglu i Tajip Erdoga
Produžena ruka turskih vladara... Dvojac Ahmet Davutoglu i Tajip Erdoga

Podrška SADBivši ambasador pri UN Vladislav Jovanović za Kurir kaže da težnja Turaka da povrate moć koju su imali u periodu Osmanskog carstva nije novost.- Turcima je bitna takozvana zelena transverzala od Jedrena preko Bugarske, Makedonije, Sandžaka i BiH, nje se ne odriču. Za nju smatraju da je utvrđena linija kojom treba da idu kako bi ostvarili svoje ambicije o povratku u region. Deo njihove strategije jeste jačanje Sandžaka, što čine direktnim investicijama i jačanjem infrastrukture, a takođe računaju i na to da će tako proizvesti nestabilnost regiona - objašnjava Jovanović.Diplomata u penziji Pavle Jevremović smatra da je rano govoriti o jačanju moći, ali da nije neobično što Turska to čini upravo preko Sandžaka.- Postoji istorijski afinitet, Sandžak je bio politički centar u otomansko vreme. Istina je da Turska ima ulogu regionalnog, ekonomskog, političkog i vojnog faktora - rekao je Jevremović.Sulejman Ugljanin do zaključenja broja nije odgovorio na pitanja Kurira.

Milan KovačevićMORAĆE VIŠE DA SE POTRUDEEkonomski analitičar Milan Kovačević ističe da su ulaganja Turske i dalje mala da bi mogla da se nazovu ozbiljnim pokušajem invazije.- Malo su uradili dosad, a s obzirom na to da tradicionalno imaju razne veze s nama, moram reći da im je obim ulaganja skroman. Morali bi mnogo više da ulože, ali i da ih ovde prihvate da bi uspeli u svojim namerama - rekao je Kovačević.

InvestiranjeU OVO JE TURSKA NAJVIŠE ULOŽILA U PAZARU- 1,7 miliona evra za gradnju škole- milion evra za gradnju škole u okolini grada- 200.000 evra za most na tzv. Banjskoj petlji, na magistralnom putu Raška - Novi Pazar- milion evra za planirano obnavljanje porodilišta- 24 razboja i deo repromaterijala za Žensku zadrugu „Ćilim“, rekonstrukcija čitaonice u Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“, podela plastenika seljacima, nabavka savremenih ambulantnih vozila i medicinske opreme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track