EU OBSERVER: Odluka o otvaranju poglavlja sa Srbijom ne pre oktobra
Foto: Maja Mojsovski Rašević

Srbija prihvatila sve što je Evropa tražila

EU OBSERVER: Odluka o otvaranju poglavlja sa Srbijom ne pre oktobra

Politika -
Paket dogovora s Prištinom otvara put Srbiji ka Evropskoj uniji, ali će odluka o otvaranju prvog poglavlja u pregovorima o članstvu sačekati na godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim reformama

BRISEL - To navode izvori u sedištu EU koji podvlače da su u utorak postignuti dogovori Beograda s Prištinom "jasan korak u valjanom pravcu", piše evropski portal EUobserver.

"Srbija je prihvatila sve što je od nje tražila Evropska unija", rekli su evropske diplomate, ali su predočili da će "EU najpre sačekati na objavljivanje godišnjeg izveštaja (EK) u oktobru da bi donela zvaničnu odluku o početku pregovora.

"Imajući na umu finansijsku krizu u Grčkoj i sve veću krizu s migrantima u regionu... priključenje Srbije EU je postalo geopolitičko pitanje", ističe se u članku Euobservera i navodi da su i "nastojanja Rusije da stekne veći upliv u regionu takođe deo interesa EU da stabilizuje Srbiju i susede".

Izvori briselskog portala su istakli da će razmatranje mogućnosti za otvaranje prvog poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija u stručno-tehničkoj ravni početi iduće nedelje u Savetu ministara. Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove, na čelu s Federikom Mogerini, će krenuti u pripremu izveštaja o poglavlju 35 koje se tiče normalizacije odnosa Beograda s Prištinom.

"Ako taj izveštaj bude povoljan, onda će ambasadori i potom ministri članica EU odlučiti kad će početi pregovori", dodaje se u tekstu i kaže da "srpske vlasti očekuju da to bude krajem godine, s tim da se završe 2018".

U članku EUobservera se napominje da "s obzirom na ekonomsku krizu i zamor od proširenja u zemljama članicama, kao i nestabilnu situaciju u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, taj proces se može otegnuti godinama".

"I dok Kosovo i dalje jako zaostaje za standardima EU i ne priznaju ga pet država Unije, pitanje da li bi Srbija i Kosovo trebalo da budu istovremeno primljeni u članstvo EU takođe može postati problem za ulazak Beograda u redove evropske dvadesetosmorice", smatra EUobserver.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track