EULEKS: Otpuštanje Srba u Prištini nije diskriminacija već smanjivanje viška zaposlenih
Foto: AP

Tvrde da nema prestupa

EULEKS: Otpuštanje Srba u Prištini nije diskriminacija već smanjivanje viška zaposlenih

Politika -

PRIŠTINA/GRAČANICA - Misija Euleksa, povodom tvrdnji da nijedan kosovski Srbin od novembra više neće raditi u sedištu Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika, saopštila je da nema diskriminacije po etničkoj osnovi i da se radi o smanjivanju broja osoblja.

Negirajući navode o direktnoj ili indirektnoj diskriminaciji osoblja, Euleks u saopštenju, koje je potpisala Dragana Nikolić Solomon, ukazuje na to da su u junu zemlje članice Evropske unije odobrile novi mandat Euleksa za sprovođenje novog operativnog plana, koji je u skladu sa novim ciljevima misije."Taj plan obuhvata smanjenje zaposlenih za oko 350 stranih i 450 lokalnih pripadnika osoblja, odražavajući brojno manju i usredsređeniju misiju, koja će pružati svoje aktivnosti nadgledanja, podučavanja i savetovanja kosovskim institucijama vladavine prava na strateškom nivou, kao i stalnu podršku u ustavnom i civilnom pravosuđu i u rešavanju izabranih krivičnih predmeta", naveo je Euleks.

"Misija je trenutno u procesu smanjivanja broja osoblja, koji je zasnovan na jasnim, objektivnim i pravičnim principima, bez obzira na etničku pripadnost", navodi Euleks, napominjuću da ne može da pruži "nikakve dodatne detalje o ugovornim aranžmanima pripadnika osoblja Euleksa".

Pravna zastupnica Srba Aksel Rajter saopstila je juče da je skoro sigurno da nijedan kosovski Srbin od novembra više neće raditi u sedištu operacije Euleksa u Prištini zbog nepoznavanja albanskog jezika.

Prema njenim navodima, Srbi su diskriminisani i otpušteni iz Euleksa jer, kako tvrdi, iako znaju srpski i engleski jezik, ne razumeju ili ne govore tečno albanski.

Nakon što su saznali za tu odluku, zaposleni koji su njome pogođeni podneli su predstavku šefu misije Euleksa i relevatnim predstavništvima, iznoseći veoma snažne argumente protiv i ukazavši na posledice koje će prouzrokovati, navodi se u saopštenju.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Rajter ukazuje da su od šefa misije Euleksa tražili da preispita tu odluku, ali je on, kako se navodi, samo "potvrdio diskriminaciju".

Stojanović:Tražiću objašnjenje od evropskih zvaničnika

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je danas da će od šefa Euleksa na Kosovu i evropskih zvaničnika tražiti objašnjenje povodom najava o otpuštanju svih Srba zaposlenih u toj misiji.

Komentarišući tvrdnju Srba zaposlenih u Euleksu da ta misija namerava da ih otpusti jer navodno ne razumeju albanski jezik, Stojanović je ocenio da je "neverovatno da neko može i da pomisli da na taj način diskriminiše Srbe".

"Kada bi to neko radio u institucijama Kosova ili Srbije, iz Evropske unije bi sigurno stigle najžešće osude. Ali neko sebi daje za pravo da to radi i u evropskim institucijama, po evropskim pravilima, što je zaista neverovatno", kazao je Stojanović u Gračanici.

On je najavio da će od šefa Euleksa i od evropskih zvaničnika tražiti da preuzmu odgovornost u slučaju sudbine Srba zaposlenih u toj misiji.

"Za mene je takva diskriminacija neshvatljiva. Neverovatno je da neko može po tom osnovu da diskriminiše Srbe pošto je srpski jezik ustavna kategorija i pošto je Ustavom Kosova apsolutno garantovana ravnopravnost srpskog i albanskog jezika", dodao je Stojanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track