EVROPA NAS VOLI Portal Politiko: Srbi su sada dobri momci!
Foto: Saša Urošev

Dobro smo se pokazali

EVROPA NAS VOLI Portal Politiko: Srbi su sada dobri momci!

Politika -
Odluka Mađarske da zatvori svoju južnu granicu za izbeglice sa Bliskog Istoka usmerila je pažnju međunarodne javnosti na način na koji se sa problemom izbegličke krize nosi Srbija, objavio je danas sajt Politiko u tekstu Čekajte, Srbi su sada dobri momci?

Pre samo deceniju i po, Srbija je bila izgnanik sa međunarodne scene zbog svoje uloge u ratovima tokom devedesetih, ali srpska vlada i humanitarne organizacije sada dobijaju pohvale zbog saosećanja u tretmanu izbeglica, navodi taj sajt.

"Vlada konsenzus da se Srbija veoma dobro pokazala kad je reč o izbegličkoj krizi u ovim okolnostima i da se prema izbeglicama postupa sa mnogo poštovanja i dostojanstvenosti", rekao je za "Politiko" neimenovani diplomata iz jedne članice EU.

Nakon incidenta na srpsko-mađarskoj granici, kad su mađarski policajci protiv izbeglica, među kojima je bilo i dece, upotrebili vodene topove i suzavac, srpski premijer Aleksandar Vučić je osudio "neevropsko ponašanje" zvanične Budimpešte, dodajući: "Pozivam EU da reaguje jer njene članice moraju da se ponašaju u skladu sa evropskim vrednostima."

Razlika u tonu između Vučića, kako se navodi, nekadašnjeg nacionaliste, i mađarskog premijera Viktora Orbana, nekadašnjeg prozapadnjačkog liberala, u Evropi nije prošla nezapaženo.

"Većina stranih ambasadora smatra da Srbija pokazuje evropske vrednosti za koje bi moglo da se kaže da ih ne pokazuju ni neke članice EU. To može samo da bude korisno za aspiracije Srbije za članstvo u Uniji", rekao je diplomata "Politiku".

Usporenje priliva izbeglica, međutim, nije na vidiku, a članice EU severno i zapadno od Srbije zatvaraju granice za njihov prolaz, a institucijalni i socijalni kapaciteti Srbije imaju svoje granice.

Do sada Srbija nije preduzimala mere da bi omogućila ostanak izbeglica, opravdano procenjujući da velika većina njih samo prolazi kroz Srbiju na putu ka Nemačkoj, skandinavskim zemljama i Belgiji, navodi portal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track