EVROPSKI KOMESAR HAN: Srbija je u svakom pogledu specijalni slučaj
Foto: Zorana Jevtić

Stabilnost regiona prioritet

EVROPSKI KOMESAR HAN: Srbija je u svakom pogledu specijalni slučaj

Politika -

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han istakao je danas da je Srbija u svakom slučaju specijalni slučaj, kako zbog centralnog položaja na Balkanu, tako i po tome što daje važan doprinos Berlinskom procesu, koji služi, pored realizacije zajedničkih projekata u regionu i važnom pomirenju.

On je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" kazao da Srbija u mnogim oblastima može dati impulse celom regionu.

"Međutim ne mozete ignorisati emocionalno stanje stanovništva. U Skoplju moramo prići rešavanju pitanja imena Makedonije, što ćemo i učiniti. Čak i u Bosni i Hercegovini stvari napreduju. Dinamika je u redu", objasnio je Han.

Na pitanje da li postoji opasnost, zbog aktuelne krize, da Unija izgubi zemlje Balkana zato što niko neće da primi nove članice, on je istakao da postoji zabrinutost zemalja kandidata, posle referenduma u Velikoj Britaniji.

On je podsetio da je početkom jula održan Samit o zapadnom balkanu, gde je baš to bila centralna zema.

"Zemlje zapadnog balkana su starteški toliko važne za EU da će na kraju dana morati postati članice. Pristupna perspektiva je ponovo podvučena na Samitu", rekao je Han.

On je istakao da će njegova umetnost biti da zadrži draž i zahteve u balansu.

"Tu je potrebno biti konkretan. Otvorili smo prošle nedelje sa Srbijom dva važna poglavlja, što je bio bitan prodor. Sa Albanijom smo u četvrtak pokrenuli do sada najobuhvatniju reformu pravosuđa. U Makedoniji je bilo veoma važnog napretka u primeni sporazuma iz Pržina, koji treba zemlju da izvede iz političke krize. Iza nas imamo dobru nedelju za mene i proširenje", konstatovao je Han.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track