FALSIFIKAT: Vučićevom bratu ukraden identitet!
Foto: Damir Dervisagic

PORESKA: Andrej Vučić nema veze s fantomskom firmom

FALSIFIKAT: Vučićevom bratu ukraden identitet!

Politika -
Zamenik direktora Poreske uprave Marko Marinković potvrdio da je ova institucija još 2010. utvrdila da je pomoću lažne lične karte brata aktuelnog premijera osnovan „Asomakum“

BEOGRAD - Andrej Vučić, brat premijera Aleksandra Vučića, nema nikakve veze s firmom „Asomakum“, za šta ga optužuje opozicija, a njegov identitet ukraden je prilikom otvaranja te fantomske firme, potvrdila je Poreska uprava Srbije.Zamenik direktora Poreske uprave Marko Marinković izjavio je sinoć da su pre nekoliko godina određene osobe, koristeći lažnu ličnu kartu, otvorile „fantomsku firmu“ na ime Andreja Vučića i da je još 2010. utvrđeno da premijerov brat s tim nema nikakve veze.Protočni bojler- Poreska policija je u decembru 2010, u vreme vladavine DS, pozvala Andreja Vučića, koji je tada kao građanin dao izjavu da s tom firmom nije povezan. Nakon toga, operativnim aktivnostima, sprovedenom istragom i proverom poslovanja firme, utvrđeno je da je navedena firma osnovana pomoću lažne lične karte. Poređenjem s pravom ličnom kartom Andreja Vučića ustanovljeno je da je u pitanju falsifikat - fotografija nije identična, kao ni pečat MUP, potpis, broj i prijava prebivališta - rekao je Marinković na TV Pink.On je objasnio da je reč o falsifikatu na starom obrascu lične karte i da je fantomsko preduzeće osnovano radi zloupotrebe u privrednom poslovanju.- Firma je registrovana u Agenciji za privredne registre (APR), a služila je kao „protočni bojler“ za druge firme iz kojih je izvlačen novac za nelegalnu privrednu aktivnost. Pošto je ta firma tokom provera u APR „iskočila“, počela je istraga, u okviru koje je i Andrej Vučić kao građanin dao izjavu - da ni na koji način nije povezan s njom, o čemu postoji i službena beleška. Poreska policija je nekoliko meseci kasnije, u februaru 2011, sačinila službenu belešku da se ta firma zbog falsifikata ne može dovesti u vezu sa Andrejem Vučićem, jer je osnovana pomoću lažne lične karte - naveo je Marinković i dodao da to ko stoji iza te firme „nije u nadležnosti Poreske uprave“, da o tome nema saznanja i da je to posao za policiju.

Meta napada... Aleksandar Vučić
Meta napada... Aleksandar Vučić

Hapšenje 2011.U junu 2011. uhapšena je viša poreska inspektorka Snežana J. zbog firme „Asomakum“ i još osam kompanija. MUP je tada saopštio da je od jula 2009. do kraja 2010, u dogovoru s vlasnicima takozvanih fantomskih preduzeća, a prilikom utvrđenih nepravilnosti u radu, izbegla da oduzme pibove i blokira račune tih preduzeća, čime je njihovim vlasnicima omogućila povraćaj PDV, koji su ostvarili na osnovu simuliranih pravnih poslova, i imovinsku korist od oko 30 miliona dinara. Inače, od devet firmi zbog kojih je uhapšena poreska inspektorka četiri su registrovane na istoj adresi koja se pominje i kao sedište firme „Asomakum“. Prema podacima APR, „Asomakum“ je osnovan 16. marta 2010, sa sedištem na Novom Beogradu, i još je evidentiran kao aktivna firma. Nad njom je Privredni sud u Beogradu januara 2012. pokrenuo stečajni prethodni postupak, jer je firma obustavila sva plaćanja u neprekidnom trajanju dužem od godinu dana.

DATA REČ Izgubio opkladu ŽIVKOVIĆ LETI IZ PARLAMENTA?!Potvrdom Poreske uprave potvrđene su i reči premijera Vučića, koji je u petak, odgovarajući na optužbe predsednika Nove stranke Zorana Živkovića da je njegov rođeni brat vlasnik firme koja je u blokadi zbog više miliona dinara, rekao da je reč o čistom falsifikatu. On je naveo da se ne mogu bez posledica iznositi laži i uvrede na račun njega i članova njegove porodice, te ponudio svoju ostavku već danas ako je to tačno, odnosno zatražio da Živković podnese ostavku ako se pokaže da nije govorio istinu.- Ili ja, ili vi, gospodine Živkoviću. Mislim da je to pošteno. Tadić i Rakić su mi se zbog toga izvinjavali jer je sve neistina - kazao je premijer.Prepucavanja tim povodom nastavljena su i juče u Skupštini pošto je Živković nazvao Vučića bivšim premijerom. Reagovao je poslanik SNS Aleksandar Martinović i poručio mu da će morati da podnese ostavku jer je „izgubio opkladu“. Zoran Babić, predsednik Administrativnog odbora, već je zakazao sednicu tog tela za danas i takođe pozvao Živkovića da podnese ostavku jer je izgubio opkladu.

ČinjeniceLAŽNA LIČNA KARTA- fotografija nije identična- pečat MUP ne odgovara- potpis nije identičan- netačan broj lične karte- pogrešno prebivalište

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track