FINANSIJSKI PROBLEMI OPOZICIJE: Neke stranke u dugovima, neke u blokadi
Foto: Shutterstock

Daleko od vlasti, daleko od novca

FINANSIJSKI PROBLEMI OPOZICIJE: Neke stranke u dugovima, neke u blokadi

Politika -
Opozicione stranke Srbije imaju ozbiljne finansijske probleme a to najbolje pokazuju kampanje za lokalne i pokrajinske izbore u kojima učestvuju

BEOGRAD - Većina stranaka opozicije je u minusu ili su im čak blokirani računi. U najtežoj situaciji je Demokratska stranka koja je u minusu više od 73 miliona dinara dok Liberalno-demokratska partija ima dugove koji prelaze 13 miliona dinara. Kada su u pitanju dugovanja u najtežoj situaciji je URS sa minusom od 141 milion dinara, navode mediji.

- Kampanju ćemo finansirati od sredstava iz budžeta za kampanju i od donacija. Ne planiramo skupu kampanju, niti za lokalne izbore ima potrebe za tim. Kandidati su nam najveći adut, a razgovori s građanima biće najvažniji - kazala je za medije portparolka DS Aleksandra Jerkov.

Iz LDP-a tvrde da je ta stranka napravila plan otplate dugova od prihoda u opštinama u kojima ima odbornike. Kenan Hajdarević je rekao za medije da imaju 70 odbornika u preko 70 opština i čak jednog u Skupštini Vojvodine.

- Iako je on prešao u DS, po zakonu novac iz pokrajinskog budžeta ide na račun stranke - kazao je Hajdarević i osvrnuo se na pitanje finansiranja kampanje, naglasivši da kredit nisu podizali ni za poslednje republičke izbore pa će se tako i ovog puta oslanjati samo na priloge članova i simaptizera.

U Socijaldemokratskoj stranci Borisa Tadića situacija je mnogo bolja, jer njihov račun nije u blokadi, ali ističu da im svakako neće biti lako da obezbede novac.

Konstantin Samofalov iz ove stranke istakao je da ova vlada lošim Zakonom o finansiranju političkih subjekata fizički uništava opoziciju i da to samo govori o njihovom strahu i političkoj nemoći.

- I ova kampanja neće biti fer politička borba, već borba finansijski i medijski uništene opozicije i vlasti koja će svoju političku nesposobnost pokušati da nadomesti finansijskom nadmoći - kazao je Samofalov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track