(FOTO) DAČIĆ URUČIO ZAHVALNICE: Nismo nikoga kandidovali za generalnog sekretara UN
Foto: TANJUG - Marko Ðoković

Zvanični proces kandidovanja tek počinje

(FOTO) DAČIĆ URUČIO ZAHVALNICE: Nismo nikoga kandidovali za generalnog sekretara UN

Politika -
BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nije nikoga zvanično kandidovala za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i da će se o tome raspravljati narednih meseci.
1 / 4 Foto: TANJUG - Marko Ðoković

"Mi nismo o toj temu doneli odluku. O tome će se raspravljati i to će sigurno biti predmet konsultovanja na najvišem novou sa državnim rukovodstvom", rekao je Dačić u Palati Srbije, gde je dodelio zahvalnice onima koji su učestvovali u organizaciji i pripremama 22. Ministarskog saveta OEBS-a.

Šef srpske diplomatije demantovao je medijske natpise o toj temi i poručio:

"Nismo nikada razmišljali o tome da podržimo neke druge kandidate".

Dačić je istakao da zvanični proces kandidovanja tek sada počinje i da će potrajati najmanje do sredine naredne godine što, kako je naglasio, znači da će u drugoj polovini 2016. biti izabran generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

"Svakako da imena ima, ali kada govorimo o tome, treba voditi računa da Srbija ne odlučuje o tome nego stalne članice Saveta bezbednosti i uopšte Savet bezbednosti, tako da nikakve odluke do sada nisu završene. Razgovaralo se više puta, ali sigurno je da ćemo imati jasne stavove narednih meseci", rekao je Dačić.

On je dodao da nije obaveza za države da imaju svog predstavnika u UN, ali da bi bio dobro za Srbiju da ima svog čoveka koji ima razumevanja za njene stavove.

Na pitanje da li je među tim imenima Vuk Jeremić, Dačić je odgovorio da Jeremić "svakako jeste među imenima", ali da Srbija zvanično nikoga nije kandidovala i nije raspravljala o tome. "O tome će se raspravljati u narednim mesecima, jer je Savet bezbednosti UN je tek sada otvorio proceduru", zaključio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track