(FOTO) ODNOSI VATIKANA I SRBIJE NIKAD BOLJI: Antonini u oproštajnoj poseti kod Vučića i Nikolića
Foto: TANJUG - Zoran Žestić

Apostolski nuncij Svete Stolice kod premijera i predsednika

(FOTO) ODNOSI VATIKANA I SRBIJE NIKAD BOLJI: Antonini u oproštajnoj poseti kod Vučića i Nikolića

Politika -
Srpski premijer zahvalio je nunciju Antoniniju na principijelnom stavu Svete stolice o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova
1 / 8 Foto: TANJUG - Rade Prelić

BEOGRAD, 22. septembra (Tanjug) - Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Vladi Srbije u oproštajnu posetu apostolskog nuncija Svete Stolice u Beogradu Orlanda Antoninija, koji je pre toga posetio i predsednika Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su odnosi Srbije i Vatikana unapređeni o čemu, kako je naveo, svedoči i bolje razumevanje Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Vučić je, kako je saopšteno iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, izjavio da su odnosi Srbije i Vatikana unapređeni tokom šestogodišnjeg mandata apostolskog nuncija Antoninija i da o tome svedoči bolje razumevanje između Rimokatoličke i SPC.

"Srpski premijer zahvalio je nunciju Antoniniju na principijelnom stavu Svete stolice o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", piše dalje u saopštenju.

Apostolski nuncije Antonini je pohvalio zalaganje srpskog premijera za pomirenje i unapređenje odnosa zemalja u regionu i izrazio nadu da će Srbija ove godine otvoriti prva pregovaračka poglavlja za članstvo u Evropskoj uniji.

On je istakao, kako se dalje navodi, da je tokom svog boravka u Srbiji imao puno razumevanje i podršku Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Nikolić je podvukao da su odnosi Srbije i Vatikana na istorijski najvišem stepenu.

"Nastupio je novi period u bilateralnim odnosima, zato što politiku vode ljudi koji razumeju važnost negovanja saradnje. Papa Francisko i ja smo postavili zdrave temelje, a kada je osnova dobra, i zgrada je dobra", rekao je predsednik Nikolić.

 Foto TANJUG - Rade Prelić
Foto TANJUG - Rade Prelić

On je istakao da je u uspostavljanju trajne saradnje dragocen pozitivan stav Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Sluižba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Nikolić je posebno apostrofirao formiranje mešovite komisije koja će utvrditi sve činjenice u vezi sa Drugim svetskim ratom.

 Foto TANJUG - Rade Prelić
Foto TANJUG - Rade Prelić

"Papa Francisko je jedan od retkih verskih poglavara koji na hrišćanstvo gleda kao celinu i tokom razgovora sa njim imao sam utisak da me prihvata kao sebi ravnog, iako dolazim iz druge vere", podvukao je predsednik Nikolić.

"Pre gotovo 1.000 godina dogme su se razdvojile, vreme je da budućnost gradimo uz postojeće razlike", dodao je on.

Predsednik Nikolić je naglasio da Srbija ceni podršku koju Sveta Stolica pruža Srbiji u procesu evrointegracija i posebno se zahvalio na principijelnoj poziciji Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Naročitu zahvalnost, prema njegovim rečima, dugujemo na iskazanom interesovanju Vatikana za očuvanje srpskog hrišćanskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Nikolić se zahvalio apostolskom nunciju Svete Stolice u Beogradu Orlandu Antoniniju, koji odlazi sa ove dužnosti krajem septembra, na velikom ličnom doprinosu u otvaranju nove etape u odnosima sa Vatikanom i prijateljstvu koje je pokazao prema Srbiji i srpskom narodu. Apostolski nuncije Orlando Antonini je podvukao da je u Srbiji naišao na veoma otvoren stav i razumevanje.

 Foto TANJUG - Rade Prelić
Foto TANJUG - Rade Prelić

"Predsedniče, kod Vas sam uvek nailazio na razumevanje, Vaša dobra namera je potvrđena dodelom Ordena srpske zastave drugog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice. Trudio sam se da Vašu poruku prenesem tačno i da situaciju predstavim na objektivan način. Vi cenite napore koje sam uložio i ja sam zahvalan na Vašoj dobroj nameri", naglasio je nuncije Antonini.

On je izrazio zadovoljstvo što je papa Francisko došao na ideju da se formira mešovita komisija kao značajan korak na postizanju istorijskog razumevanja između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve.

"Veoma je važno da se Rimokatolička crkva ne poistoveti sa pojedinim nacijama ili zemljama. Ona je multietnička, ima svoj lik i specifičnost. Takođe moja poruka Mađarima, Hrvatima i drugim nacijama katoličke veroispovesti jeste da ne gledaju ka Mađarskoj, Hrvatskoj ili drugoj zemlji, zato što je Bog hteo da budu u Srbiji i treba da budu građani Srbije", podvukao je Antonini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track