(FOTO) VUČIĆ U BRISELU: Otvaranje poglavlja pre kraja godine
Foto: Min Spoljnih Poslova

Poseta Belgiji

(FOTO) VUČIĆ U BRISELU: Otvaranje poglavlja pre kraja godine

Politika -
Od Srbije se očekuje da nastavi da bude sidro ili stub bezbednosti u regionu i mi ćemo takvu politiku nastaviti da vodimo, bez obzira na političku cenu jer time kupujemo budućnost za našu decu i zemlju, rekao je premijer
1 / 3 Foto: Ministarstvo Spoljnih Poslova

BRISEL - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da će Srbija do kraja godine otvoriti prva poglavlja u pregovorima sa EU.

"Nadam se i očekujem da će se to dogoditi u septembru, ali još nisam izgubio sve nade i za ranije dobijanje prvih otvorenih poglavlja. To mogu biti 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, 32 koje se tiče finansijske kontrole i 35, specifično samo za Srbiju", rekao je Vučić za RTS posle sastanka "Prijatelji Srbije" u Briselu. Vučić je rekao da je Srbija veoma cenjena u Evropskoj uniji, da nedvosmisleno postoji podrška svih zemalja EU ekonomskim reformama i stabilizaciji javnih finansija, a da je pred zemljom da nastavi razgovore po određenim pitanjima o dijalogu sa Prištinom.

"Od Srbije se očekuje da nastavi da bude sidro ili stub bezbednosti u regionu i mi ćemo takvu politiku nastaviti da vodimo, bez obzira na političku cenu jer time kupujemo budućnost za našu decu i zemlju", rekao je premijer. Na pitanje da li Srbija ima podršku Nemačke, s obzirom da je ministar spoljnih poslova Italije rekao da postoji konsenzus oko otvaranja poglavlja, Vučić je rekao da je nemački ministar Štajnmajer bio veoma otvoren i jasan i da je stavio do znanja čime je sve ta zemlja zadovoljna.

Vučić je najavio da posle Brisela putuje u Berlin, gde će sutra ujutru razgovorati sa šefom Bundestaga, kao i da će imati nekoliko važnih neformalnih sastanaka. On je istakao da je dijalog sa Prištinom glavna stvar za predstavnike brojnih evropskih zemlja i da će Srbija nastaviti da radi na tome, štiteći svoje nacionalne i državne interese. Vučić je rekao da je na skupu, kojem je prisustvovalo 20 ministara spoljnih poslova članica EU i osam njihovih zamenika i državnih sekretara.podržana borba Srbije za političku stabilnost u regionu i ne uvek laki ni popularni napori da se ta stabilnost održi.

"Imali smo otvoren i konstruktivan razgovor o nastavku dijaloga s Prištinom i veoma pozitivne stavove imale su ne samo Nemačka i Francuska, već sve zemlje regiona - Grčka, Kipar, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, ali i po prvi put smo dobili otvorenu podršku od Letonije, od pribaltičkih zemalja", rekao je Vučić.

On je naveo da veliki broj prisutnih ministara govori o značaju ne događaja ne samo za Srbiju, već i za EU. Vučić je rekao da je danas bilo lepo biti Srbin i građanin Srbije u Briselu.

"Od naših austrijskih, italijanskih, ali i od svih ih ostalih prijatelja čuli smo iskrenu podršku za Srbiju, pomalo smo se osećali kao deo EU i mislim da su nas na takav način svi naši evropski partneri tako i prihvatali", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track