Franken: Srbi ne tražite azil, ni Belgiji ne teku med i mleko
Foto: Tanjug

Smanjen broj azilanata

Franken: Srbi ne tražite azil, ni Belgiji ne teku med i mleko

Politika -
Belgijskog državnog sekretara za azil i migracije primio je ministar Nebojša Stefanović

BEOGRAD - Srbija je demokratska i slobodna zemlja i svi koji po tom osnovu traže azil u Belgiji neće ga dobiti, izjavio je danas belgijski državni sekretar za azil i migracije Teo Franken.On je poručio onima koji traže azil iz ekonomskih razloga da treba da znaju da "u Belgiji ne teku med i mleko", kao i da belgijska vlada uopšte nije razmatrala mogućnost suspezije vizne liberalizacije za građane Srbije zbog povećanog broja azilanata, oko Nove godine, a koji je sada značajno smanjen.

"Kada je rečo o belgijskoj vladi, pitanje vizne liberelizacije ili eventualne suspenziji nikada nije bilo predmet diskusije i ne postoji mogućnost, naročito sada kada vidimo da je došlo do značajnog smanjenja broja azilanata koji dolaze iz Srbije", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.Franken je ocenio i da je saradnja dve države, kao i njihovih ministarstava unutrašnjih poslova dobra i da postoji prostor za unapređenje i kroz potpisivanje policijskog sporazuma o saradnji."Potrebna je što bolja i unapređenija saradnja i između policijskih i obaveštajnih službi koje se bave unutrašnjom bezbednošću .. i kada je reč o pretnji zbog terorističkih boraca koji odlaze da se bore u Siriji, a potom vraćaju nazad u svoje zemlje i tu podrivaju osnovne vrednosti", rekao je on.

Franken je ukazao i na problem migranata koji sa područja Afrike prelaze preko teritorije Srbije, ali i Belgije, naglasivši da je u rešavanju tog problema potrebna zajednička saradnja svih kako bi se granice što bolje obezbedile.Stefanović je istakao da je sa Frankenom razgovorao o potrebi da dve zemlje potpišu bilateralni sporazum o policijskoj saradnji. "Želimo da unapredimo saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, visokotehnošloskog kriminala i svih vidova organovanog kriminala, pogotovu trgovine narkoticima", rekao je on.Prema njegovim rečima, kroz taj sporazum bila bi obezbeđena razmena mnogo više informacija o svim vidovima kriminala nego što je to bio slučaj do sada.Stefanović je naveo i da će biti nastavljena saradnja sa belgijskim vlastima u vezi azila i migracija kao i u sprečavanju svih koji pokušavaju da zloupotrebe teritoriju Srbije kako bi došli do zapadnoevropski država.

Stefanović: Završavamo akcioni plan za poglavlje 24

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da to ministarstvo završava treću verziju Akcionog plana, a kojim će se nakon saglasnosti Evropske komisije (EU) steći tehnički uslovi za otvaranje Poglavlja 24.

"Srbija i MUP završavaju treću verziju Akcionog plana koji je obuhvatio sve primedbe koje je do sada dala Evopska komisija i očekujemo da nakon rasporave u Odboru za evropske integracije Skupštine Srbije ta verzija bude upućena EK i nakon odobrenja steći će se i svi tehnički uslovi za otvaranje poglavlja 24 (o pravdi, slobodi i bezbednosti)", kazao je Stefanović novinarima u Palati Srbija.

On je nakon sastanka sa državnim sekretarom Belgije za azil i migracije Teom Frankenom istakao da je to poglavlje važno za Srbiju, bezbednost i rad policije. Državni sekretar Franken kazao je da otvaranje tog poglavlja nije nešto o čemu odlučuje samo Belgija, ali i istakao da je važno da poglavlje bude "što pre otvoreno".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track