GENERAL DRAGAN VLADISAVLJEVIĆ: Oduzimanje Trepče je ozbiljno bezbednosno pitanje za Srbiju
Foto: Printscreen Youtube

Rezltati rada Trepče jug negativni

GENERAL DRAGAN VLADISAVLJEVIĆ: Oduzimanje Trepče je ozbiljno bezbednosno pitanje za Srbiju

Politika -

BEOGRAD - Brigadni general Dragan Vladisavljević iz Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom prosesu sa Prištinom ukazao je danas da oduzimanje Trepče predstavlja ozbiljno bezbednosno pitanje za Srbiju.

On je, na konferenciji za štampu, povodom usvajanja zakona o Trepči u kosovskoj skupštini, objasnio da se Trepča sastoji od Trepče jug i sever.

PRIŠTINA OTIMA TREPČU Đurić: Predložiću vladi da odmah zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN!

"Rezultati rada Trepče jug su negativni i ona funkcioniše samo uz donacije institucija u Prištini“, kazao je Vladisavljević.Trepča sever, na drugoj strani, funkcioniše pozitivno, i kako je dodao, isplaćuje radnike, izmiruje sve svoje obaveze i investira u proizvodnju.

OTIMANJE TREPČE: Srpska lista napustila salu tzv. kosovske skupštine

Takođe je naveo da Trepča sever ima kopove koji se nalaze na prostoru opštine Brus i Novi Pazar.Tako rudnik Belo Brdo ima dva ulaza od kojih se jedan nalazi na teritoriji opštine Brus.Rudnik Crnac ima jedan ulaz koji se nalazi na teritoriji opštine Novi Pazar.

Drecun: Trepča je simbol opstanka Srba na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ukazao je danas da je Trepča sever proteklih godina povećavala svoju proizvodnju za 20 odsto."Prošle godine je proizvodnja iznosila 210.000 tona.

Od te rude koja je plasirana na svestko tržište, prošle godine, bez bilo kakvih subvencija, živelo je više od 3.000 radnika Trepče. Toliko je to značajan ekonomski resurs“, objasnio je on.

Đurić je ukazao da su bilansne rezerve olova i cinka Trepče 51 miliona tona, što je imovina vredna desetine milijardi evra, a čija eksploatacija može da se vrši generacijama.„

Samo na severu Kosova imovina premašuje nekokiko stotina miliona evra“, dodao je on ukazujući da su vlasnici Trepče Akcionarski Fond za razvoj Srbije, Geneks, Jugobanka, Proges, Dunavbanka, EPS, 14 Oktobar Kruševac, Termoelektro Beograd, Ratko Mitrović Požega, Luka Bar Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track