GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA: Stefanović položio venac ispred zgrade MUP
Foto: MUP Srbije

Prvi na liniji odbrane

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA: Stefanović položio venac ispred zgrade MUP

Politika -
Kada god je bilo teško, srpski policajci bili su prvi na liniji odbrane svoje zemlje i svog naroda. Uvek su bili nepokolebljivi, neustrašivi, mareći uglavnom više za živote drugih nego za sopstvene, kazao je ministar
1 / 2 Foto: MUP Srbije

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović položio je danas u Beogradu venac na spomen-ploču stradalim pripadnicima MUP tokom NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije 1999. godine.

"Kada god je bilo teško, srpski policajci bili su prvi na liniji odbrane svoje zemlje i svog naroda. Uvek su bili nepokolebljivi, neustrašivi, mareći uglavnom više za živote drugih nego za sopstvene", kazao je Stefanović nakon polaganja venaca ispred zgrade MUP-a u Beogradu.

Ministar je kazao da njihova žrtva ne sme biti zaboravljena i da je obaveza države da čuva uspomenu na 167 policajaca poginulih od marta do juna 1999. godine i da pokaže zahvalnost kroz snažnu podršku njihovim porodicama.Napad na SRJ počeo je 24. marta 1999. godine, nešto pre 20 časova.Napadi su trajali 11 nedelja i u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

Grupa ekonomista G17 materijalnu štetu je procenila na 29,6 milijardi dolara, dok po drugim procenama ona dostiže čak 100 milijardi dolara.Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu, u Makedoniji, Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih snaga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track