GUTEREŠ S VUČIĆEM U PREŠEVU: Migrante ne treba poistovećivati sa teroristima
Foto: Tanjug Tanja Valič

Prihvatni centar

GUTEREŠ S VUČIĆEM U PREŠEVU: Migrante ne treba poistovećivati sa teroristima

Politika -
PREŠEVO - Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Antonio Gutereš osudio je danas sve terorističke napade koji se dešavaju širom sveta, ali i istakao da migrante ne treba poistovećivati sa teroristima.
1 / 8 Foto: Tanjug Tanja Valič

"Svedoci smo dramatičnih terorističkih napada u različitim delovima sveta koji su pretnja i donose patnju nevinim ljudima i moraju biti osuđeni. Ali je takođe važno reći da nije kretanje migranata stvorilo terorizam. Terorizam zajedno sa tiranijom i ratom, stvorio je migrante, poručio je on prilikom obilaska privremenog Prihvatnog centra za migrante u Preševu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je ukazao da dnevno kroz Preševo prolazi 5.000-7.000 žena i dece koji beže pred nasiljem, te da nije fer da se izbeglice krive za dešavanja. Gutereš je izrazio zahvalnost vladi i narodu Srbije ističući da se naša zemlja suočila sa izbegličkom krizom na opravi način, pokazala saosećajnost, solidarnost i mudrost.

"Po tome, Srbija može da da lekciju i nekim članicama EU", poručio jen on. On je rekao da će UNHCR podržati vladu kako bi se obezbedili najbolji uslovi za izbeglice koje će prilaziti kroz Srbiju u zimskom periodu. Komentarišući to što je jedan od pasoša terorista koji je učestvovao u nedavnom napadu u Parizu bio navodno registrovan i u Preševu, rekao je da ne možemo kriviti migrante jer su oni prve žrtve terorizma.

Terorističke grupe, kako je naveo, ne samo da pokušavaju da se priključe izbegličkim grupama, nego i u celo društvo i to se vidi u mnogim delovima sveta i Evrope. "Borci iz različitih delova sveta se bore u Siriji i Libiji i to je vrlo kompleksno pitanje i naravno želimo da budemo sigurni da prilikom ponašanja sa izbeglicama sve sigurnosne mere budu preduzete", istakao je.

Prema njegovim rečima, strategija ISIS-a i jeste da Evropa zatvori granice i istakao da građani Evrope ne smeju da izgube svoje vrednosti zbog straha od terorizma. "Ništa ne bi više pomoglo propagandi ISIS-a od mržnje prema muslimanima koji dolaze iz zemalja Bliskog Istoka zahvaćenih ratom", poručio je on i dodao da Evropa samo zajedno može da se suoči sa migrantskom klrizom, a da pojedinačni odgovori država ne mogu dovest do sveobuhvatnog rešenja.

On je rekao da Evropa mora da bude ujedinjena kako bi imala kapacitet i kako bi se stvorili uslovi da svi migranti mogu da se identifikuju i rasporede svim članicama po fer kvotama.

"Budite marljivi, izađite sa više znanja"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas studentima odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu da budu marljivi, uče, da je to najvažnije i da niko ne može da im oduzme znanje. Vučić se na početku obraćanja studentima zahvalio Evropskoj uniji, švajcarskom ambasadoru u Beogradu Danijelu Ruhu i šefu Misije OEBS u Beogradu Peteru Burkhartu na pomoći za izgradnju nove zgrade odeljenja Ekjonomskog fakulteta.

"Bez njih teško da bismo mogli da završimo zgradu i da ovako impresivno izgleda. Ja sam impresioniran uslovima koji su pruženi i srpskim i albanskim studentima ovde", rekao je Vučić. Ponosan je, dodao je, što će u toj zgradi studenti učiniti i na srpskom i na albanskom jeziku. Zato je i poručio studentima da rade, jer je, dodao je, to najvažnije.

"To niko ne može da vam oduzme. Mogu da vam govore svi šta hoće, koliko hoće, a najvažnije je da odavde izađete sa mnogo više znanja", kazao je srpski premijer. Vučić je Ekonomski fakultet u Bujanovcu posetio posle posete Prešševu, gde je obišao centar za migrante.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track