GUŽVA U NEMANJINOJ 11: Vučić se sastao sa Koverom, Kalabom, Stilijanidesom
Foto: Tanjug Zoran žestić

Pun raspored premijera

GUŽVA U NEMANJINOJ 11: Vučić se sastao sa Koverom, Kalabom, Stilijanidesom

Politika -
Komesar EU je pozdravio opredeljenost Srbije da postane punopravni član EU i to što, kroz regionalnu saradnju, daje veliki doprinos političkoj i ekonomskoj stabilnosti zapadnog Balkana

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imao je danas u zgradi Vlade u Nemanjinoj 11 pun raspored pa se tako u prepodnevnim satima sastao sa više stranih zvaničnika.

Vučić je razgovarao s predsednikom parlamenta Mađarske Laslom Keverom, koji će posetiti i Mađare u Skorenovcu i Vojlovici. Kever je započeo dvodnevnu posetu Srbiji u sredu uveče razgovorima sa čelnicima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Subotici.

Srpski premijer se sastao i sa šefom zambijske diplomatije Harijem Kalabom u zgradi Vlade Srbije. Zambijski ministar sreo se juče sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, koji je posle sastanka izjavio da je Srbija zainteresovana za obnavljanje tradicionalno prijateljskih odnosa i bilateralne saradnje sa Zambijom."Danas je spoljnotrgovinska razmena Zambije i Srbije, verovali ili ne, 27.000 dolara. Eto do čega je dovela ta politika nenegovanja prijateljstva", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa zambijskim ministrom.

Vučić sa Koverom
Vučić sa Koverom

Premijer je danas razgovarao i sa komesarom EU za humanitarnu pomoć i upravljanje vanrednim situacijama Hristosom Stilijanidesom. On je u razgovoru s Vučićem pozdravio opredeljenost Srbije da postane punopravni član EU i to što, kroz regionalnu saradnju, daje veliki doprinos političkoj i ekonomskoj stabilnosti Zapadnog Balkana.

Stilijanides je istakao značaj održavanja sastanka šefova Vlada "Zapadnobalkanske šestorke" sledeće sedmice u Briselu, na kome će se razgovarati o infrastrukturnim projektima od strateškog značaja radi boljeg povezivanja u regionu i sa Evropskom unijom, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vučić je u razgovoru sa komesarom EU naglasio punu posvećenost Vlade Srbije evropskim integracijama, jer je to najvažniji spoljnopolitički prioritet zemlje.Premijer je naveo da je proces skrininga uspešno završen prošlog meseca i da je Srbija potpuno spremna za otvaranje pregovaračkih poglavlja, kao nove faze na putu do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Vučić sa Kalabom
Vučić sa Kalabom

"Srbija odlučno sprovodi suštinske reforme da bi ispunila postavljene ciljeve i one već daju opipljive rezultate u srpskom društvu i privredi", rekao je srpski premijer.Vučić zahvalio je komesaru Stilijanidesu na solidarnosti koju je Evropska unija pokazala prema Srbiji tokom katastrofalnih poplava u maju prošle godine, ne samo upućivanjem tehničke pomoći, nego i izdvajanjem 60,2 miliona evra iz Fonda solidarnosti za saniranje posledica poplava.

Dvojica sagovornika izrazila su zadovoljstvo što je potpisan sporazum o učešću Srbije u Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije. Komesar Stilijanides kaže da EU i time pokazuje da računa na Srbiju ne samo kao na budućeg člana, nego kao najvažnijeg partnera Unije u regionu, navedeno je u saopštenju.

Gojković i Kover: Saradnja na istorijskom nivou

Predsednici parlamenata Srbije i Mađarske, Maja Gojković i Laslo Kover, ocenili su danas da su odnosi dve države na istorijski visokom nivou i založili se za dalje unapređenje saradnje.Predsednica Skupštine Srbije rekla je nakon sastanka sa mađarskim kolegom u Beogradu da su odnosi dve države na vrlo visokom nivou i da Srbija i Mađarska danas nemaju nijedno otvoreno pitanje.Ona je zahvalila Mađarskoj na konstantnoj i iskrenoj podršci koju pruža Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji što je, kako je istakla, prvi spoljnopolitički prioritet Srbije.Maja Gojković je istakla da je na sastanku bilo reči i o sprovođenju Dunavske strategije, a Srbija će 22. juna biti domaćin Dunavske konferencije.

"Srbija i Mađarska imaju ljude i reku koji nas spajaju. Tu mislim na nacionalne manjine i Dunav i te potencijale ćemo iskoristiti", navela je Maja Gojković dodajući da je želja da se dalje unapređuju odnosi dve zemlje.Predsednik mađarskog parlamenta Laslo Kover saglasio se sa ocenom Maje Gojković da su bilateralni odnosi dve države na visokom nivou."Postigli smo istorijske rezultate u proteklih nekoliko godina", rekao je Kover navodeći da Srbija i Mađarska imaju dodirne tačke koje su prepoznate sa obe strane, kao i da u Srbiji živi "četvrt miliona Mađara".

On je istakao da je za Mađarsku strateško pitanje evropske integracije Zapadnog Balkana i da je među državama tog regiona Srbija "prva i najvažnija".Šrbiji predstoji težak period na putu evrointegracija ali ni nakon priključenja neće biti lakše. Biće teško ali na drugi način", istakao je Kover.Kako je ocenio, Srbija i Mađarska su upućene jedna na drugu posebno istakavši oblast energetike i infrastrukture, odnosno Turski tok kojim bi snabdevanje gasom išlo od Turske preko Srbije do Mađarske i prugu Beogradâ Budimpešta koja će povezati dva glavna grada."Sve što se desilo i što će se dešavati u budućnosti, doprineće da se postave osnovi za bogatu i uspešnu saradnju", ocenio je Kover.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track