HAPŠENJE RAMUŠA HARADINAJA: Zahtev Srbije za izručenje naredne nedelje stiže u Pariz
Foto: Fonet AP

Ostaje u pritvoru

HAPŠENJE RAMUŠA HARADINAJA: Zahtev Srbije za izručenje naredne nedelje stiže u Pariz

Politika -

BEOGRAD - Početkom naredne nedelje bi pravosudnim organima u Francuskoj trebalo da stigne zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanske za budćnost Kosova (AZBK) i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

S druge strane, advokat Haradinaj, Arijanit Koci rekao je da je zahtev za uslovno oslobadjanje Haradinaja podnet sudu u Francuskoj.

On je na svom Fejsbuk profilu napisao da očekuje da sud narednih dana razmotri taj zahtev.

"Odbrana smatra da su svi pravni argumenti na strani Haradinaja, i da će se ova nezavidna situacija koja je bila napotrebna, vrlo brzo okončati", napisao je Koci.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je juče da Srbija neće odustati od zahteva za izručenje.

Alijansa za budućnost Kosova održala je juče u Prištini protest sa koga su poručivali "Haradinaj je Kosovo". Ramuš Haradinaj uhapšen je u sredu po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine zbog sumnji da je tokom 1998. i 1999, u vreme kada je bio jedan od komandanata OVK, počinio ratne zločine. Njemu je sudjeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobodjen svih optužbi.Nadležni sud u Francuskoj odlučio je u četvrtak da Haradinaja zadrži u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradiciju.Haradinaj je još jednom, 2015. godine, bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, ali je posle nekoliko dana bio oslobođen.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track