Igor Bečić: Branio sam dostojanstvo parlamenta od Živkovića

Potpredsednik Skupštine Srbije o incidentu u parlamentu

Igor Bečić: Branio sam dostojanstvo parlamenta od Živkovića

Politika -
Situacija je bila toliko naelektrisana, jer su poslanik Nove stranke, kao i neki drugi poslanici opozicije uz kafansko ponašanje i psovke, vređali i ponižavali goste, rekao je Bečić

BEOGRAD - Potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić rekao je da nije imao drugog izbora nego da poslanika Nove stranke Zorana Živkovića, posle tri opomene, u ponedeljak udalji iz skupštinske sale, kao i da predsedavajući mora da brani dostojanstvo parlamenta.

"Situacija je bila toliko naelektrisana, jer su poslanik Nove stranke, kao i neki drugi poslanici opozicije uz kafansko ponašanje i psovke, vređali i ponižavali goste", rekao je Bečić odgovarajući na pitanje da li je incident koji se dešavao u parlamentu tokom rasprave o budžetu mogao biti izbegnut.

Potpredsednik Skupštine i poslanik SNS, napominje i da ga je sramota pred građanima Srbije koji su sve te nemile scene morali da gledaju i da se čitavog dana trudio da sve bude primereno visokom domu i raspravi o tako važnim zakonima.

"Opoziciji sam čak dozvoljavao i replike duže nego što predviđa poslovnik. Međutim, kada je u parlament došao premijer Aleksandra Vučić, opozicija je krenula frontalno sa neuobičajenim pritiscima i uvredama. Sve je to zaličilo na kafanu, a ne na visoki dom kao što je Skupština Srbije. Čašu je prelio Zoran Živković, koji je ničim izazvan, izvaljen u stolici počeo da dobacuje i vređa premijera i goste. Nisam mogao da dozvolim da se urušava dostojanstvo parlamenta i uvek ću na isti način reagovati", objasnio je Bečić.

Bečić kaže i da mu je premijer u jednom trenutku čak preporučio da ne opominje poslanike, ali je to, kako navodi, odbio sa obrazloženjem da predsedavajući mora da brani parlament i ne dozvoli poslanicima da vređaju goste.

Upitan da li gosti mogu da nazivaju poslanike političkim kukavicama, Bečić kaže da u ovom slučaju potpuno podržava premijera Vučića.

"Ako neko nije bio dovoljno hrabar da sprovede reforme i ako je doprineo situaciji u kojoj se nalaze javne finansije i privreda, a danas vas ti isti koji nisu imali hrabrosti kritikuju zbog reformi, jesu političke kukavice. Zbog svega toga nijednog trenutka i nisam pomislio da je rečenica koju je premijer izgovorio o političkim kukavicama neprimerena parlamentu", kaže Bečić.

Bečić kaže da su i naprednjaci dok su bili u opoziciji kritikovali vlast, ali samo zato što je bivši režim vodio državu u lošem pravcu što se ispostavilo kao tačno.

Bečić je odbacio kao netačan utisak da se opoziciji na razne načine ne dozvoljava da govori, navodeći da se on kao predsedavajući trudi da i pozicija i opozicija dobiju reč, ali da istu minutažu ne može da ima 208 poslanika pozicije i četrdesetak poslanika opozicije.

"Opozicija mi, međutim, nimalo ne pomaže svojim ponašanjem, a tu pre svega prednjače Dragan Šutanovac i Aleksandra Jerkov. Kada bi bili kooperativniji, imali bi više prilike da govore nego što im poslovnik to dozvoljava", zaključio je Bečić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track