ISTRAŽIVANJE: Vučić bi razbio sve na izborima, Pajtić u padu
Foto: Marina Lopičić

SNS trlja ruke zbog rezultata „Faktor plusa“

ISTRAŽIVANJE: Vučić bi razbio sve na izborima, Pajtić u padu

Politika -
Rejting naprednjaka skočio na 51 odsto, slede ga SPS sa devet i DS sa sedam odsto. Cenzus još prelaze radikali sa 5,7, a stabilnu podršku imaju i PUPS Milana Krkobabića i Tadićev SDS

BEOGRAD - Lideru SNS Aleksandru Vučiću najviše se u ovom trenutku isplate vanredni parlamentarni izbori jer bi za njegovu stranku glasalo čak 51 odsto građana, što je blagi rast rejtinga, pokazali su rezultati juče predstavljenog istraživanja agencije „Faktor plus“.Na izbore bi, u ovom trenutku, kako je pokazalo istraživanje sprovedeno tokom avgusta na 1.250 ispitanika, izašlo 50 odsto građana, a 69 odsto njih zna za koga bi glasalo.

Na drugom mestu, iza SNS, bio bi SPS, koji beleži blagi pad rejtinga na devet odsto podrške birača. Cenzus bi još prešli DS sa sedam odsto i SRS sa 5,8 odsto glasova.Cenzus bi u eventualnoj koaliciji mogli da pređu Dveri i DSS, koji zajedno imaju 5,7 odsto, dok bi SPS, PUPS i JS u koaliciji bili jedini, osim SNS, koji bi imali dvocifrenu podršku - oko 13 odsto.

Izbori koče reforme?PUPS i SDS Borisa Tadića imaju po 3,1 odsto podrške, dok je stranka Rasima Ljajića SDPS na tri odsto. Malo iznad jedan odsto su SNP Nenada Popovića sa 1,3 i LDP, koji može da računa na 1,2 odsto.Najpopularniji političar u Srbiji i dalje je premijer Aleksandar Vučić, koga podržava 56 odsto građana, dok predsednika Tomislava Nikolića podržava 32 odsto, dok je njegovim radom nezadovoljno 46 odsto ispitanika. Ono što radi prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić odobrava 30 odsto ispitanika, dok ministarki Zorani Mihajlović takođe veruje 30 odsto.Rezultati istraživanja pokazali su i da bi 36 odsto birača podržalo da se istovremeno održe republički i pokrajinski izbori.Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče na Bledu da i njega, kao i MMF, brine sudbina strukturnih reformi u slučaju raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, te da je to razlog zašto je još u dilemi zbog raspisivanja. On je rekao da su šanse za održavanje izbora 50:50, a da su strukturne reforme, kao i sprovođenje racionalizacije javne i lokalne uprave, u ovom trenutku najbitnije.Takođe, dodao je, „zabavlja ga sve u vezi sa izborima“.- Voleo bih da su neki drugi više posvećeni radu. U kampanji ću, bude li je bilo, provesti ne više od desetak, 12 dana. Moj posao je da radim za državu, da pokušam i učinim sve da učinim da narodu bude bolje - rekao je srpski premijer.DS mu zabavanOdgovarajući na pitanje šta misli o najavama iz DS, on je rekao da se raduje svemu što su demokrate rekle - „od prve do poslednje tačke“.- Bilo mi je naročito zabavno da gledam šta pojedini ljudi misle o sebi - dodao je on.

Ivica DačićIZBORI SU NEPOTREBNI, ALI VUČIĆ ODLUČUJELider SPS Ivica Dačić rekao je juče da u aktuelnoj vladajućoj koaliciji nema nikakvih problema, te da vanredni parlamentarni izbori uopšte nisu potrebni, a o tome da li će ih biti ili ne odlučiće premijer Vučić.- Mi nismo u ovoj vladi zbog toga što smo potrebni, nego zato što je reč o jednom širem konsenzusu - naveo je Dačić.

Fajt Zorana Mihajlović oplela po lideru demokrata PAJTIĆ PREMIJER? JE L‘ TO NEKI VIC?Potpredsednica Vlade Srbije i SNS Zorana Mihajlović rekla je juče da se vojvođanski premijer Bojan Pajtić najavom kandidature za premijera Srbije odrekao Vojvodine i istakla da je ta objava, zbog njegovog rada, „podseća na vic“.Mihajlovićeva je kazala da Pajtića „rezultati koje je postigao ne bi kandidovali ni za jednu funkciju“.Pajtić je ranije juče rekao da je „predsednik najveće opozicione stranke“, te da je „jedini logičan kandidat za premijera Srbije“.- Kampanju ćemo voditi punim intenzitetom na svim nivoima izbora. Cilj je da se smeni nesposobna i bahata republička vlast - rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track