IVICA DAČIĆ: Dogovoreno će biti sprovedeno, ali ni korak dalje
Foto: VLADA SRBIJE

Završen sastanak Vučić, Mogerini, Mustafa

IVICA DAČIĆ: Dogovoreno će biti sprovedeno, ali ni korak dalje

Politika -
Neformalni sastanak premijera Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini završen je nešto posle 21.30.

BRISEL - Sve što je dogovoreno u okviru briselskog sporazuma biće sprovedeno, ali nećemo ići ni korak dalje, izjavio je za Kurir ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon večerašnje runde briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom. U Briselu je večeras, posle dva i po sata, završen sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su razgovori bili teški i da je jedino postignuta saglasnost da se primeni sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom.

Ne iznoseći više detalja sa sastanka, Dačić je novinarima po završetku rekao da je na sastanku bilo reči i o drugim temama, poput članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, ali da nije postignut nikakav dogovor.

"Razgovori su bili veoma teški i jedino oko čega postoji saglasnost je da mora da se implementira sve što je do sad dogovoreno i Srbija očekuje da će se to desiti. Situacija je veoma kompleksna, a Srbija insistira na poverenju u dijalogu, statusnoj neutralnosti dijaloga i toga ćemo se držati i u narednom periodu", rekao je Dačić. Dačić je rekao i da je premijer Vučić imao veoma teške razgovore o temama o kojima je bilo reci i uoci sastanka i dodao da će o tim temama, kao što je i pitanje poglavlja 35, govoriti premijer, koji će javnosti saopštiti naše stavove i njegove procene, kao i najave kako ćemo se ponašati u narednim nedeljama i mesecima.

Foto: Danijela Luković/Kurir
Foto: Danijela Luković/Kurir

"Srbija je kredibilan partner, i sa naše strane se ne dovodi u pitanje sve što smo potpisali i obećali - Srbija će ispuniti. I Priština se obavezala da će ispuniti sve što je dogovoreno", rekao je Dačić.

Tokom neformalnog sastanka u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić rekao je za RTS da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko Poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova. On je rekao da premijer veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same vlade. Amandmanom, koji je predložila Nemačka, a podržale Velika Britanija i Hrvatska, vrši se dodatni pritisak na Srbiju u pokušaju da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova, precizirao je Djurić.

On je naveo da ima utisak da mnogi u EU ne razumeju šta se zapravo dešava i kakva je razmera problema sa kojima se suočavamo. "Mnogi nisu verovali da ćemo, kada smo bili suočeni sa rezolucijom o Srebrenici, mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobedili smo, sprecili štetnu rezoluciju i da budemo označeni kao genocidni narod. Mislili su da nećemo uvesti kontramere kad je Hrvatska uvela blokadu na granici, pa smo uspeli da se izborimo", naveo je Djurić. On je rekao da EU treba otvoreno da kaže da li nas želi ili ne, ali da ovo što sad predstavljaju ne govori ništa dobro o željama i namerama u vezi sa učlanjenjem Srbije u EU. Upitan da li ima nade da se sadržaj na papiru popravi, Djurić je rekao da naša delegacija ne bi bila u Briselu da ne veruje da razgovor ima smisla, ali da nije fer suočavati Srbiju sa novim uslovima, pogotovo ako to rade oni koji se predstavljaju kao naši prijatelji.

Danijela Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track