IVICA DAČIĆ: EU treba da shvati da Srbija više ne reaguje na pritiske
Foto: FoNet Nebojša Krstić

Ako ne bude napretka - ne mora da ga bude

IVICA DAČIĆ: EU treba da shvati da Srbija više ne reaguje na pritiske

Politika -

BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da je put ka EU od životne važnosti za našu zemlju, ali da Evropska unija treba da shvati da Srbija ne reaguje na pritiske.

Na pitanje o dijalogu sa Prištinom i otvaranju novih poglavlja uslovljavanjem postizanjem sporazuma u dijalogu, Dačić je rekao da su poglavlja 23, 24 i 35 koje se tiče Kosova, uslovna poglavlja, i da kad god neko u EU proceni da nemamo dovoljan napredak, može da uspori naše napredovanje.

“A često se to radi da bi se Srbija naterala da prihvati nešto što nije u njenom interesu, misleći da mi reagujemo na pritisak”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Foto: FoNet Nebojša Krstić
Foto: FoNet Nebojša Krstić

Sada su malo razočarani što nismo prihvatili taj sporazum (o diplomama) koji su oni rekli da moramo da prihvatimo ili neće biti otvorena poglavlja, konstatovao je Dačić.

“Kad smo mi rekli pa dobro ne moramo da otvorimo u oktobru, nek bude u decembru, zato što neko misli da je to nama sada životno pitanje. Jeste nama životno važno da idemo ka EU, ali nećemo dozvoliti da nas iko ponižava. Nismo mi glupi, mi dobro znamo šta oni rade”, rekao je Dačić.

“Hoće da nas dovedu u vremenski tesnac i da kažu - morate to da prihvatite inače neće biti napretka. Pa ne mora da ga bude”, naglasio je on.

Dačić je rekao da Srbija želi u EU, ali da ne može u EU bez države.

“Idemo u EU na način kao svaka druga zemlja, poštujući svoje nacionalne i državne interese i samim tim očekujemo da EU to shvati, da Srbija ne reaguje više na dugme, na pritisak, na to kad neko namršti čelo, da mi odmah moramo sve da prihvatimo i nema više plašenja”, rekao je Dačić.

Foto: FoNet Nebojša Krstić
Foto: FoNet Nebojša Krstić

On je dodao da Srbija ima nezavisnu spoljnu politiku, i da će tek kada bude članica EU i kada bude u mogućnosti da se čuje i naš glas, onda moći da se govori o tome da je utvrđena zajednička spoljna politika Srbije.

Učešće u Fondu za zapadni Balkan ne znači priznanje Kosova

Dačić je izjavio da je Srbija uvek vodila računa da ne pređe crvenu liniju koja bi značila priznavanje Kosova te da se i kada je reč o Fondu za zapadni Balkan jasno ogradila od toga.

„Reč je o Fondu koji je inicirala Višegradska grupa koja ima svoj razvojni fond i koja bi po tom modelu predložila da se organizuje jedan fond koji bi pratio sve aktivnosti koje se inače rade na zapadnom Balkanu, koji bi pomagala Višegradska grupa“, rekao je Dačić.

On je objasnio da je ta ideja pokrenuta 2012. godine i da se realizovala u skladu sa onim što je tad bilo primereno kada je reč o predstavljanju Kosova u međunarodnim organizacijama, a to je sa zvezdicom i fusnotom.

„Kosovo je predstavljeno asimetrično u odnosu na države, onako kako je regulisano odlukama naše vlade ali i onim što je dogovoreno u EU“, rekao je Dačić.

Foto: FoNet Nebojša Krstić

On je podsetio da je Srbija na samom skupu dala interpretativnu izjavu kako bi se ogradila od toga da to neko može da protumači kao eventualno priznanje Kosova kao nezavisne države.

Kako je objasnio, sve učesnice Fonda daju po 30.000 evra, Višegradska grupa daje 80.000 evra tako da je reč o nekoliko stotina hiljada evra.

To je više politička stvar, rekao je Dačić dodavši da pretpostavlja da se sada govori o tome da to eventualno ne bude protumačeno kao naše priznavanje nezavisnosti Kosova.

„U svakom slučaju to nije tako i Srbija se jasno ogradila od toga. Ja bih voleo kad bi sva dešavanja u svetu bila po tom modelu, ali nažalost sama EU polako odustaje od toga“, zaključio je Dačić.

Srbija želi da povrati prisustvo u Africi

Srbija želi da povrati stepen prisustva i saradnje u Africi kakav je imala pre raspada Jugoslavije, rekao je danas prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je dodao da zapostavljanje tradicionalno dobrih odnosa sa afričkim zemljama smatra jednim od najvećih grehova naše savremene spoljne politike.

Foto: FoNet Nebojša Krstić
Foto: FoNet Nebojša Krstić

“Treba da počnemo sa resetovanjem dobrih odnosa sa nizom prijateljskih zemalja sa kojima Srbija kao naslednica bivše Jugoslavije ima čitav niz projekata iz prošlosti”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa potpredsednicom vlade i ministarkom spoljnih poslova Namibije Netumbu Nandi-Ndaitve.

Prema njegovim rečima, Srbija i Namibija imaju tradicionalno prijateljske odnose, ali njih ne prati dobra ekonomska saradnja.

On je naveo da je trgovinska razmena između dve zemlje godišnje oko 700.000 evra.

Dačić je podsetio da je Srbija u Titovo vreme imala mnogo bolje odnose sa prijateljskim afričkim zemljama i da je puno naših preduzeća radilo u Namibiji, a da se ovde školovalo dosta namibijskih oficira.

“Mi smo učinili sve da te veze poništimo i da prijatelje tražimo negde na drugoj strani, gde ih nikada ne možemo dobiti. Tako da dajte da povratimo taj stepen prijtaeljstva i poverenja koje međusobno imamo”, naglasio je Dačić.Takođe je izrazio zahvalnost Namibiji na doslednoj poziciji prema Kosovu, a Nandi-Ndaitve je dodala da je Namibija podržava dijalog kao način za rešavanje sporova.

“Saglasni smo da nivo saradnje podignemo na viši nivo, naročito ekonomski”, rekla je namibijska ministarka.Prema njenim rečima privrede Srbije i Namibije su sličnih karakteristika i postoji prostor za veću saradnju.Sledeće godine u Srbiju će doći predsednik Namibije kome će biti uručen orden koji mu je dodelio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavili su ministri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track