Janjić: Presuda Oliveru Ivanoviću neće se odraziti na dijalog
Foto: Fonet Media Centar

Protest 1244

Janjić: Presuda Oliveru Ivanoviću neće se odraziti na dijalog

Politika -
BEOGRAD - Direktor Foruma za etničke odnose i politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da se presuda lideru Građanskih incijativa SNP Oliveru Ivanoviću neće odraziti na sam dijalog Beograda i Prištine i da će biti dijaloga, ali da će zauzvrat i kosovska strana morati da napravi kompromis.

Janjić je u intervjuu portalu Centra za otvoreni dijalog rekao da Srbija ima novu temu koju može da ispostavi, a da veruje da će to i uraditi - vladavinu prava i zaštitu srpske zajednice. "Dakle, na sam dijalog se ovo neće odraziti i biće dijaloga, ali će zauzvrat i Isa Mustafa morati da napravi kompromis, a i Mogerini (Frederika, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku) će morati da da neku izjavu koja omogućava ovaj kompromis", smatra Janjić.

Govoreći o reakciji javnosti i države povodom presude Ivanoviću, Janjić je naveo da su država i njeni predstavnici reagovali dosta adekvatno. "Đurić (Marko, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je zaoštrio, Vučić (Aleksandar, premijer Srbije) je na tom talasu rekao - 'mi ovo osuđujemo, borićemo se u Briselu..'. Dakle, reakcija nije ne odlazak u Brisel", kazao je Janjić. Euleksovo sudsko veće osudilo je pre dva dana Ivanovića na kaznu zatvora od devet godina zbog ratnih zločina 1999. godine, a odlučilo je i da on do pravosnažnosti presude ostane u pritvoru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track