JOKSIMOVIĆ: Otvaranje poglavlja sa EU je korak napred za Srbiju
Foto: Dado Djilas

Dobar signal

JOKSIMOVIĆ: Otvaranje poglavlja sa EU je korak napred za Srbiju

Politika -
Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da otvaranje poglavlja predstavlja važan pozitivni signal i priznanje za sve reforme koje je Vlada Srbije sprovela.

"Zvanično smo otvorili pregovore 2014, završili smo skrining, a otvaranje poglavlja je naredni korak i važan pozitivni signal", rekla je Joksimovićeva.

Ona je istakla da je to priznanje za sve što je vlada radila i za šta su građani dali mandat vladi, jer su sve sprovedene reforme deo paketa u okviru poglavlja.

"Malo duže smo čekali, ali nije kasno i mi nismo gubili vreme. Četrnaestog decembra otvaramo poglavlja 32. i 35", kaže Joksimovićeva.

Ministarka je objasnila da je poglavlje 35, koje se tiče Kosova, specifično za Srbiju i da je novina i za EU, jer je za ostale kandidate to poglavlje značilo "ostala pitanja".

"Dugo su i oni tražili model kako će se pregovarati. Ove nedelje se usklađuje pregovaračka pozicija koju priprema Evropska komisija. Mislim da smo na pravi način predstavili svoju poziciju i da je sasvim prihvatljiva u smislu da nije zamena za dijalog, već da će se pratiti primena postignutih sporazuma. Kako se dijalog bude odvijao, popunjavaće se sadržina tog poglavlja", rekla je Joksimovićeva i istakla da to nije forma uslovljavanja kojim bi se sprečilo otvaranje narednih poglavlja.

Očekuje da će poglavlja 23 i 24 biti naredna otvorena.

"Pripremili smo akcioni plan, naišli smo na razumevanje EU. Često se ljudi pitaju, zašto tamo idemo kada nas neće, ali EU ima svoje prednosti, 28 članica znaju zašto su tamo. To nije proces važan samo za kandidata, to je u interesu i drugih članica", istakla je Joksimovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track