Joksimovićeva: Nije drama ako poglavlje otvorimo i za mesec-dva

Ministarka za evrointegracije

Joksimovićeva: Nije drama ako poglavlje otvorimo i za mesec-dva

Politika -
Ministarka je ponovila da nema novih uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju, istakavši da niko od nas ne traži da priznamo nezavisnost Kosova

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Srbija suštinski ništa ne gubi zbog toga što nije otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o čclanstvu, dodajući da nije "nikakva drama" ako se to desi za mesec ili dva.

Ona je ponovila je da nema novih uslova za ulazak Srbije u Evropsku uniju, istakavši da niko od nas ne traži da priznamo nezavisnost Kosova."Mi smo samo želeli da poručimo EU da bi bilo dobro da nam pošalje povratni signal da razume sveobuhvatni proces reformi koji smo započeli, a koji oni prepoznaju", rekla je Joksimovićeva napominjući da je bilo signala da će poglavlje biti otvoreno do kraja godine.Ona je naglasila da je Srbija puno uradila na procesu brojnih reformi - vladavini prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, unpaređenju manjinskih i ljudskih prava, kao i ekonomske reforme, koje, dodala je, svi priznaju kao značajan domašaj u reformama.

"Treba da budemo zadovoljni onim što pokazujemo kao naš kapacitet... Da li možemo da budemo zadovoljni što nismo sada otvorili poglavlje, pa ne možemo, ali svakako to ne umanjuje niti naš napredak niti volju da nastavimo dalje", poručila je Joksimović.

"Upali smo u jednu priču koja je mene lično počela već malo da zabrinjava, a to je da stalno pričamo o tom poglavlju kao o nekoj sudbonosnoj stvari u procesu evropskih integracija Srbije što naravno, nije tačno", navela je Joksimović.Joksimović je podsetila da su pregovori dugotrajan i vrlo zahtevan proces, koji obuhvata 35 poglavlja.

"Ono što je naša specifičnost jeste poglavlje 35, koje se tiče implementacije Briselskog sporazuma i dijaloga Beograda i Prištine", navela je Joksimović, da su ono što se "provlači" kao posebnih 11 uslova, u stvari deo Briselskog sporazuma koji je Srbija potpisala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track